Розгортання російських військ на кордоні з Україною триватиме до 20 квітня – розвідка

Розгортання російських військ на кордоні з Україною триватиме до 20 квітня – розвідка

Укрінформ
Розгортання особового складу ЗС Російської Федерації на кордоні з Україною може тривати до 20 квітня.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це заявив начальник Головного управління розвідки Міноборони полковник Кирило Буданов під час засідання парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

За його словами, російські війська наразі зосереджені на полігонах "Опук" та "Ангарський" у тимчасово окупованому Криму та на військових полігонах "Клинці" і "Погоново" у Брянській та Воронезькій областях.

Станом на сьогодні, поблизу державного кордону України загалом розгорнуто 47 батальйонно-тактичних груп противника. З них на Орловсько-Воронезькому напрямку — 15 груп, Донському — 12, Кримському — 20, а до кінця квітня очікується збільшення угруповань ще на 9.

Буданов додав, що на згаданих напрямках противник нарощує систему управління військами, розгортає польові та повітряні пункти управління.

Читайте також: Росія може здійснити масштабну військову провокацію протягом року – Таран

Авіаційну підтримку наразі здійснюють сили та засоби 4 та 6 армій військово-повітряних сил та ППО, а також морська авіація Чорноморського флоту.

Під час виступу очільник розвідки поінформував, що загальна чисельність російських літаків тактичної авіації становить 330 одиниць та 240 вертольотів. Крім того, він не виключає залучення авіації повітряно-космічних сил ЗС РФ.

Розвідка прогнозує, що забезпечуватимуть дії російського сухопутного угруповання з моря кораблі та підводні човни зі складу Чорноморського, Балтійського, Північного флотів та Каспійської флотилії. Зазначене корабельне угруповання нараховуватиме понад 40 бойових кораблів і катерів і два підводних човни.

Читайте також: Росія сконцентрувала на східних кордонах України 110 тисяч військових – Таран

Аналізуючи ситуацію, Буданов відзначив, що зростання загрози застосування військ з боку РФ пов’язане з її бажанням зберегти Україну у сфері свого геополітичного впливу, змусити її відмовитися від євроатлантичних прагнень, вирішити питання окупованих територій на умовах Москви.

Буданов не виключив трьох сценаріїв розгортання подій. Зокрема, йдеться про можливу демонстрацію сили біля держкордону України шляхом проведення заходів військового характеру. Друге – це військова операція ЗС РФ з метою вирішення проблеми водопостачання Криму із захопленням частини території південних областей України, третій варіант – це провокація Об'єднаних сил до військових дій на тимчасово окупованій території з подальшим звинуваченням України в порушенні мирних домовленостей.

Як повідомляв Укрінформ, 10 квітня міністр оборони України Андрій Таран заявив, що справжніми цілями нарощування Росією військової присутності біля кордонів України можуть бути посилення тиску на Україну з метою примусу до поступок у переговорному процесі й демонстрація готовності до застосування сили.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна готова до російського вторгнення, яке може статися в будь-який день.

Читайте також: В ОБСЄ Росія намагалася звинуватити в ескалації Україну й НАТО

Раніше головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак під час виступу у Верховній Раді заявив, що вздовж державного кордону, а також на тимчасово окупованих територіях України і АР Крим знаходяться 28 батальйонних тактичних груп РФ, що становить потенційну загрозу для національної безпеки України.

4 квітня стало відомо, що Російська Федерація перекидає в тимчасово окупований Крим 76-у гвардійську десантно-штурмову дивізію з Пскова, бійці якої в 2014 році брали участь у бойових діях на сході України. Про це повідомила незалежна група російських розслідувачів Conflict Intelligence Team (CIT).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-