Арестович заявляє, що на режимі припинення вогню на сході України «хрест не поставили»

Арестович заявляє, що на режимі припинення вогню на сході України «хрест не поставили»

Укрінформ
На режимі припинення вогню на сході України «хрест не поставили», заявив радник української делегації у Тристоронній контактній групі та радник голови Офісу Президента Олексій Арестович.

Як передає Укрінформ, про це він сказав в інтерв’ю Радіо Свобода.

«Фактично і Росія підтвердила, і ми підтверджуємо, і ОБСЄ фіксує, що юридично існує режим припинення вогню. Мова зараз йде на рівні ТКГ, наприклад, я зараз від вас побіжу на позачергове засідання про те, щоб повернутися до стану, який був безпосередньо після укладання. Тому що перших три місяці взагалі не було стрілянини як такої практично, а потім було в 15 разів менше, жертв було в 6 разів менше і так далі», – сказав Арестович в ефірі програми «Суботнє інтерв’ю».

За його словами, Росія має «необхідність покарати Президента Зеленського і Україну як таку за кроки, на які наважилася нарешті Україна – проти проросійських сил всередині України».

«Так, «кейс Медведчука». Тверда позиція. Ми бачимо по графіку, який є. Я вам після передачі можу показати. Аналіз графіку, що всі загострення на фронті – грубе порушення режиму припинення вогню, численні обстріли, обстріли з трагічними наслідками – або безпосередньо перед засіданням ТКГ, або відразу після, або перед засіданням РНБО (України – ред.). Це ескалація. І тим не менше це також дуже специфічна ситуація», – заявив Арестович.

Як повідомлялося, 30 березня головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак повідомив, що Росія під виглядом підготовки до стратегічних навчань «Запад-2021» стягує зі всієї території тактичні групи до східних кордонів України. У Кремлі заявили, що пересування російської армії територією Росії не повинне викликати занепокоєння інших країн, зокрема України.

Читайте також: Арестович сказав, скільки заручників утримують на окупованому сході України

Західні союзники України висловили їй свою підтримку. Зокрема, 2 квітня відбулася телефонна розмова президентів США і України Джо Байдена та Володимира Зеленського.

Із 00:01 27 липня 2020 року на сході України набрала чинності чергова домовленість про «повне та всеосяжне припинення вогню».

Збройний конфлікт на сході триває від 2014 року після російської окупації Криму. За даними ООН, від квітня 2014-го до 31 січня 2021 року внаслідок збройного конфлікту в Донецькій та Луганській областях загинули від 13 100 до 13 300 людей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-