Росіяни в ТКГ знову проштовхують механізм «спільної інспекції» українських позицій

Росіяни в ТКГ знову проштовхують механізм «спільної інспекції» українських позицій

Ексклюзив
Укрінформ
Російська сторона на перемовинах у Тристоронній контактній групі знову проштовхує механізми додаткового контролю режиму припинення вогню на зразок раніше пропонованої спільної інспекції в районі селища Шуми на Донеччині.

Про це повідомив радник з інформаційної політики української делегації в ТКГ Олексій Арестович у коментарі Укрінформу в четвер, 8 квітня.

«Російська делегація хоче, скориставшись загостренням на фронті, яке вона сама й створює, проштовхнути механізм додаткового контролю режиму припинення вогню. Головна мета цього механізму – легалізація так званих ЛНР/ДНР в якості сторони конфлікту і переведення Росії у статус посередника. Ці «конструктивні» пропозиції полягали в тому, що росіяни жадали повторити або легалізувати таку річ, як інспекція наших позицій, як (пропонувалося) у Шумах. Вони (росіяни – ред.) гребуть туди. Звісно, ми їм сказали, що так не буде», - сказав Арестович.

Він зазначив, що українська сторона готова розглядати додаткові механізми контролю режиму дотримання тиші, але «точно не за рахунок того, що Росія буде представлена як посередник, а не сторона конфлікту, і точно не за рахунок того, що так звані ЛНР/ДНР будуть контролювати наші позиції».

Коментуючи кардинально протилежні оцінки вчорашньої зустрічі в ТКГ, Арестович нагадав, що сторони підтвердили необхідність дотримання режиму припинення вогню і готовність вживати додаткових заходів для вдосконалення координаційних механізмів.

Читайте також: Арестович - про публікацію в Росії плану «Мінська»: Вони злякалися відповідальності

«Але ми ж бачимо, що після цього одразу відбулися обстріли і загинув наш військовослужбовець. Тобто ціну російським запевненням ми всі добре знаємо. Тут мова про інше: разом із західними партнерами стримувати Росію від відкритого застосування сили - іншого виходу поки не проглядається», - резюмував радник з інформаційної політики української делегації в ТКГ

Читайте також: Арестович: Позиція України - утримати ситуацію на Сході в політико-дипломатичному руслі

Як повідомлялося, на екстреному засіданні Тристоронньої контактної групи 7 квітня сторони підтвердили необхідність повного та всеосяжного дотримання режиму припинення вогню на сході України. Однак спільної заяви по факту, яку запропонував координатор підгрупи з безпеки глава СММ ОБСЄ Халіт Чевік, не ухвалили, оскільки російська сторона зажадала внести додаткові корективи у її текст.

Представник Росії в ТКГ Борис Гризлов заявив після засідання, що «конструктивні пропозиції Донбасу» щодо залучення механізму верифікації порушень режиму припинення вогню «були заблоковані без жодної аргументації».

Читайте також: Арестович розповів, коли представлять новий план мирного врегулювання на Донбасі

9 вересня 2020 року учасники Тристоронньої контактної групи домовилися про спільну інспекцію в районі селища Шуми за участю представника координатора від ОБСЄ, однак через неконструктивну позицію Росії вона не відбулась.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-