Двом бойовикам оголосили підозру за катування українських військових у «в’язницях» Донеччини

Двом бойовикам оголосили підозру за катування українських військових у «в’язницях» Донеччини

Укрінформ
Офіс Генпрокурора повідомив про підозру двом особам за жорстоке поводження з українськими військовими у «в’язницях» Донеччини.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Офіс Генерального прокурора.

"Прокурорами Департаменту щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Офісу генерального прокурора повідомлено про підозру двом громадянам України за порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України)", - йдеться у повідомленні.

За даними слідства, один з підозрюваних у квітні 2014 - лютому 2015 року, будучи охоронцем у "в’язниці", облаштованій окупаційною владою РФ в Донецькій області на базі регіонального Управління Служби безпеки України, жорстоко поводився з українськими військовослужбовцями одного з батальйонів територіальної оборони.

"Він регулярно бив полонених, спричиняючи тілесні ушкодження, зокрема у вигляді переломів ребер. Метою катувань було отримання показань про начебто вчинення злочинів "ув’язненими", - йдеться у повідомленні.

Окрім того, прокуратура встановила, що другий підозрюваний організував у «в’язниці» так званої «ДНР», облаштованої на базі Ізолятора тимчасового тримання Сніжнянського міськвідділу Головного управління МВС України в Донецькій області, незаконне утримання військовослужбовців Національної гвардії та Збройних сил України.

"Військовополонені утримувались в неналежних санітарно-гігієнічних умовах в приміщеннях з недостатньою кількістю спальних місць, без належного харчування", - наголошують в ОГП.

Встановлено, що у цих «в’язницях ДНР» утримувалося понад 150 військовослужбовців.

Читайте також: Без права на заставу: суд заарештував трьох підозрюваних у вбивстві активіста в Києві

"Такі дії є порушенням ст.ст. 13, 17, 25, 29 Женевської Конвенції про поводження з військовополоненими 1949 року, що забороняє негуманне поводження з військовополоненими", - наголошують в ОГП.

Загалом органами прокуратури встановлено, що на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей діяло понад 160 місць незаконного утримання, в яких упродовж 2014-2019 років утримувалося понад 1900 військовослужбовців.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється Головним слідчим управлінням СБУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-