Арестович пояснив, чому не оприлюднюють зміст проєктів документів ТКГ

Арестович пояснив, чому не оприлюднюють зміст проєктів документів ТКГ

Укрінформ
Зміст документів мінського переговорного процесу щодо ключових кластерів з реалізації Мінських угод, які зараз обговорюються у ТКГ, не розкривається до моменту їхнього підписання на прохання Франції, Німеччини та ОБСЄ.

Про це Радіо Свобода повідомив радник з інформаційної політики української делегації у тристоронній контактній групі Олексій Арестович, передає Укрінформ.

«Це не таємниця, а конфіденційність: про це домовилися ще з 2014 року, щоби під час переговорів не чинився інформаційний тиск і сторони могли спокійно говорити, не займаючись інформаційним протиборством. Документ оголошується тоді, коли він підписаний як домовленість. Підходи є різні, наприклад, я вважаю, що частину ходу переговорів можна було б і показати: це було б корисно, суспільство б переконалось, як ми себе поводимо, і як – росіяни. Але це позиція Франції, Німеччини та ОБСЄ: вони просять не розкривати зміст, а ми відповідальний партнер – і не розкриваємо, раз вони просять», – пояснив Арестович.

Читайте також: Арестович розповів, коли представлять новий план мирного врегулювання на Донбасі

За його словами, поправки України до французько-німецьких пропозицій існують та вже два тижні як до них внесені.

Арестович зауважив, що зміст пропозицій йому невідомий, але з перебігу переговорів зрозуміло, що у них "йдеться про реалізацію все тих же нормандських і мінських домовленостей, тільки вже прив’язаних до календарного плану, де сторони зобов’язуються не "взагалі виконувати", а виконати по пунктах, як дорожню карту, а умовою цього є повна демілітаризація та забезпечення безпеки».

"Зради там немає, червоних ліній немає", – сказав Арестович.

Читайте також: На засіданні ТКГ Росія пішла на провокацію - Гармаш

Як повідомлялося, українська сторона в ТКГ відмовилася від роботи через присутність на переговорах "представниці" ОРДЛО Маї Пирогової, яка засуджена в Україні за тероризм і не входить у групу.

18 березня радник голови української делегації в ТКГ Олексій Арестович повідомив, що російська делегація погодилась усунути Пирогову від переговорного процесу, як того вимагала українська сторона.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-