ОБСЄ закликає уникати заяв і дій, що викликають ескалацію на Донбасі

ОБСЄ закликає уникати заяв і дій, що викликають ескалацію на Донбасі

Заява
Укрінформ
Спеціальний представник Діючого голови ОБСЄ в Україні та у Тристоронній контактній групі Хайді Грау закликала учасників конфлікту на Донбасі утримуватися від будь-яких дій і заяв, які могли б бути сприйняті як провокаційні або ведуть до зростання напруженості.

Про це йдеться в заяві Грау після чергових зустрічей ТКГ і її робочих груп у форматі відеоконференцій. 

Спецпредставник ОБСЄ зазначила, що згідно з оцінками Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, прихильність режиму припинення вогню в зоні конфлікту і додаткових заходів з його посилення в цілому зберігається, проте з листопада 2020 року спостерігається поступове зростання числа порушень режиму тиші. Крім цього, в інформаційному просторі останнім часом почастішали повідомлення, що містять взаємні звинувачення щодо готовності сторін до силового вирішення конфлікту, зазначила Грау.

«Все це, безсумнівно, негативно позначається на діяльності ТКГ і її робочих груп. Хочу підкреслити, що всім учасникам конфлікту необхідно утриматися від будь-яких дій і заяв, які могли б бути сприйняті як провокаційні або ведуть до зростання напруженості», - заявила Грау.

Читайте також: Україна в ОБСЄ: Окупанти продовжують змінювати позиції на Донбасі

Вона повідомила, що все це було предметом дискусій робочої групи з безпеки.

Крім того, учасники робочої групи розглядали питання, пов'язані із забезпеченням належного функціонування координаційного механізму з реагування на порушення режиму припинення вогню і розробкою оновленого плану розмінування, підтвердження і реалізація якого вкрай важливі, особливо з наближенням весняних посівних робіт.

За інформацією Грау, в обговореннях політичної робочої групи, що займається за дорученням ТКГ розробкою плану дій у повній відповідності з Мінськими угодами, на цей раз превалювали процедурні питання, які перешкодили дискусії по суті як у робочій групі, так і в ТКГ.

Читайте також: Україна в ОБСЄ: З початку «перемир’я» загинули 16 українських воїнів, 69 поранені

У центрі уваги гуманітарної робочої групи було усунення перешкод для відкриття і забезпечення належного функціонування нових контрольних пунктів в'їзду-виїзду (КПВВ) поблизу населених пунктів Золоте і Щастя Луганської області, а також обговорювалися аспекти, пов'язані із взаємним звільненням і обміном осіб, утримуваних у зв'язку з конфліктом, повідомила спецпредставник ОБСЄ.

Вона поінформувала, що учасники економічної робочої групи обговорювали питання водопостачання через лінію зіткнення в окремих районах Донецької та Луганської областей України (ОРДЛО). Також відбулася дискусія з питань екології та забезпечення мобільного зв'язку «Водафон-Україна» в ОРДЛО.

Читайте також: РФ чекають нові санкції у разі відмови ухвалювати мирний план щодо Донбасу - Арестович

Як повідомляв Укрінформ, 17 березня відбулося засідання Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання конфлікту на Донбасі. Наступне засідання заплановано на 31 березня.

Фото: Belta.by

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-