Для ефективної відсічі РФ потрібні тероборона і резервна армія - експертка

Для ефективної відсічі РФ потрібні тероборона і резервна армія - експертка

Укрінформ
Для ефективної відсічі збройної агресії РФ проти України слід було створити територіальну оборону та резервну армію на основі добровольчих батальйонів.

Про це сказала керівниця ГО «Об’єднання Добровольців» Олена Живко під час обговорення в Укрінформі на тему: Добровольчий рух – феномен Українського війська.

«Українська армія за підтримки добровольців, волонтерів і всього світу звільняла місто за містом і, напевно, могла б тоді перемогти. Тобто, сил нам вистачало, російська армія зазнавала поразок, і не треба бути експертом чи військовим, щоб побачити, що в Україні виник неймовірний, феноменальний добровольчий рух. Прикро, що цей величезний рух у 2014 році тодішня влада різними сценаріями, інформаційними меседжами практично розвалила», - вважає Живко.

Читайте також: Права захисників України: Президент утворив консультативну раду

На її думку, країна не скористалася масовим патріотизмом і добровольчим рухом, який виник внаслідок цього і який лише нещодавно визнали офіційно.

«Будь-яка країна, яка зацікавлена в обороноздатності й патріотизмі, такий рух навпаки б зміцнила, утворила правильно навчені загони територіальної оборони, ухвалила б закон. Мені прикро й соромно, що добровольцям надали соціальний статус лише в 2019 році. І прикро, що люди, які пішли першими за покликом серця, без заробітної плати, без гарантій чекали на визнання стільки років», - наголосила Живко.

Добровольчі військові формування України (відомі також як Добровольчі батальйони або Добробати) - військові, поліцейські та парамілітарні формування, вступ до яких відбувався на добровольчій основі з 2014 року у відповідь на російську агресію. День українського добровольця в Україні офіційно відзначається 14 березня.

Читайте також: У Києві стартував онлайн-марафон до Дня українського добровольця

Також у 2014 році Міністерство оборони України почало набір до батальйонів територіальної оборони (скорочено - БТрО), що формувалися при облдержадміністраціях з мешканців-добровольців областей. Назагал було створено 32 батальйони тероборони. Восени 2014 року батальйони територіальної оборони було переформатовано у мотопіхотні батальйони.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-