Україна в ОБСЄ: Росія має пояснити, як РЛС «Каста» потрапила на Донбас

Україна в ОБСЄ: Росія має пояснити, як РЛС «Каста» потрапила на Донбас

Укрінформ
Виявлена Місією ОБСЄ на Донбасі РЛС 51У6 "Каста-2Е1" вироблялася з 1989 по 2003 рік на потужностях Муромського заводу радіовимірювальних приладів (РФ) і ніколи не постачалася в Україну, а тому російська сторона має пояснити, як це озброєння потрапило на Донбас.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер, 11 березня.

"Російські системи озброєння продовжують знаходитися на окупованих територіях Донбасу. На попередньому засіданні Постійної ради російська делегація відмовилася відповісти, як на територію України потрапила РЛС 51У6 "Каста-2Е1", виявлена раніше СММ. Такі РЛС вироблялися з 1989 по 2003 рік на потужностях Муромського заводу радіовимірювальних приладів у Росії, і вони ніколи не постачалися в Україну – ні у 1989 році, ні після розпаду Радянського Союзу. І тому я знову закликаю російську делегацію пояснити цей факт", - заявив він.

Очільник місії України при ОБСЄ закликав Росію припинити поставки озброєння та техніки на тимчасово окуповані території Сходу України, як і наказати своїм збройним формуванням на Донбасі припинити порушення перемир’я.

Читайте також: ЄС в ОБСЄ хоче знати, як російська РЛС «Каста-2Е1» потрапила до України

Як повідомляв Укрінформ, 15 лютого безпілотник СММ ОБСЄ зафіксував сучасну російську РЛС 51У6 "Каста-2Е1" на полігоні збройних формувань РФ поблизу Бугаївки на окупованій Луганщині.

Спільнота InformNapalm оприлюднила фото, на якому видно, як російські військовослужбовці, які обслуговують цю станцію РЛС, побачивши безпілотник СММ ОБСЄ, поспіхом намагаються замаскувати техніку, накривши її брезентом або плівкою з синьо-жовтими кольорами державного прапора України.

В InformNapalm також зауважили, що російська мобільна радіолокаційна станція дециметрового діапазону 51У6 «Каста-2Е1» призначена саме для виявлення повітряних об’єктів, у тому числі тих, які літають на надмалих висотах. Враховуючи, що українська авіація не використовується в зоні проведення ООС, то станцію розгорнули саме для полювання за БПЛА.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-