Голова ОБСЄ дізналась про умови утримання в «Ізоляції» – катівні в окупованому Донецьку

Голова ОБСЄ дізналась про умови утримання в «Ізоляції» – катівні в окупованому Донецьку

Укрінформ
Голова ОБСЄ, глава МЗС Швеції Анн Лінде вражена жахливими умовами утримання людей у так званій "Ізоляції" – катівні в окупованому Донецьку.

Про це вона розповіла під час додаткової наради ОБСЄ з людського виміру, яка проходить в онлайн-режимі у понеділок, передає кореспондент Укрінформу.

"Як голова ОБСЄ та міністр закордонних справ я завжди під час візитів до інших країн проводжу зустрічі з правозахисниками та журналістами, щоб краще зрозуміти ситуацію у кожній конкретній країні. Під час таких зустрічей я вперше почула про жахи та умови утримання у тюрмах, у так званій "Ізоляції", у непідконтрольних уряду України районах", - сказала Лінде.

Читайте також: Повідомили про підозру бойовику, який катував полонених у донецькій в'язниці «Ізоляція»

Вона окремо звернула увагу на особливо складні умови, у яких перебувають жінки на тимчасово окупованій Росією території Донбасу.

Нарада ОБСЄ з питань людського виміру, присвячена виконанню зобов'язань, пов'язаних із сприянням розвитку свободи ЗМІ та гендерній рівності, проходить 8-9 березня в онлайн-режимі. Участь у заході беруть представники урядів та неурядових організацій з 57 країн, зокрема й України.

Як повідомляв Укрінформ, українські правоохоронці розслідують незаконне утримання цивільних осіб та військовослужбовців ЗСУ у "в’язниці МГБ ДНР", розташованій на території ПрАТ "Ізоляція" в окупованому Донецьку. Вже встановлено та допитано 29 потерпілих. Крім того, у жовтні 2020 року заочно повідомлено про підозру керівнику цього концтабору-катівні за вчинення низки кримінальних правопорушень, серед яких порушення законів та звичаїв війни та торгівля людьми.

Як зазначається у звіті Управління Верховного комісара ООН з прав людини , в "Ізоляції" утримані особи піддаються тортурам, зокрема електричним струмом та через імітацію страти, та сексуальному насиллю.

Фото: Magnus Hjalmarson Neideman/TT

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-