За два тижні окупанти 19 разів не пропустили патрулі ОБСЄ на Донбасі

За два тижні окупанти 19 разів не пропустили патрулі ОБСЄ на Донбасі

Укрінформ
Упродовж двох тижнів Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ 19 разів стикалася з обмеженням свободи пересування у тимчасово окупованих районах Донбасу.

Про це заявив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк на засіданні Постійної ради ОБСЄ, передає кореспондент Укрінформу.

"Протягом минулих двох тижнів свобода пересування СММ була обмежена 19 разів, і все це – у тимчасово окупованих районах Донбасу", - сказав дипломат.

Зокрема, за його словами, поблизу Вознесенівки двоє членів російських збройних формувань РФ наказали місії посадити свій безпілотник, пригрозивши його конфіскацією. Біля Новоазовська бойовики наказали місії залишити цей населений пункт і їхали за патрулем аж до пункту пропуску. А біля Оленівки окупанти хотіли провести огляд транспортних засобів СММ, змусивши патруль чекати п’ять годин.

Та попри всі обмеження, місія ОБСЄ продовжує фіксувати факти підживлювання Росією розпочатого нею конфлікту на Донбасі. У цьому контексті очільник української місії ОБСЄ вказав на те, що 15 лютого СММ вперше візуально зафіксувала на окупованих територіях сучасну російську радіолокаційну станцію 51У6 "Каста-2Е1", яку ніколи не використовували Збройні сили України.

Читайте також: Україна в ОБСЄ: Ескалація на Донбасі почалася після погроз представника РФ

Цимбалюк також вказав на те, що протягом двох останніх тижнів місія виявила 176 одиниць озброєння та техніки, які були розміщені з порушенням ліній відведення, 91% яких – на окупованих Росією районах Донбасу.

"25 лютого мінібезпілотник СММ помітив у полі приблизно за 1,7 км на північ від Петрівського прозорий поліетиленовий пакет, наповнений близько 20 протипіхотними мінами (ПМН-2), який, за оцінкою, належав російським збройним формуванням. Я б хотів нагадати укотре, що такі заборонені в Україні, але не в Росії", - наголосив український посол.

Фото: dn.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-