Якщо паспорт прострочений чи недійсний: юристка пояснила, як перетинати КПВВ

Якщо паспорт прострочений чи недійсний: юристка пояснила, як перетинати КПВВ

Укрінформ
За паспортом, в який громадянин не встиг вклеїти фотокартку по досягненню віку, можна виїхати з ОРДЛО через контрольні пункти в'їзду-виїзду (КПВВ), але по прибуттю на підконтрольну Україні територію документ необхідно оформити.

Як передає Укрінформ, про це в ефірі телеканалу «Дом» розповіла юристка, керівниця відділу надання безоплатної правової допомоги Білоцерківського місцевого центру Олена Вдовика.

Вона нагадала, що фотокартку в паспорті громадянина України треба змінювати в 25 і 45 років.

Читайте також: Уряд затвердив порядок використання коштів на дооблаштування КПВВ

«Оформлення відбувається в територіальних підрозділах Державної міграційної служби за місцем прописки (реєстрації місця проживання — ред.). Якщо ви забули вклеїти фотокартку в період карантину, то це можна зробити і після його закінчення протягом місяця. Законодавством України передбачено, що на період карантину призупинені всі терміни подачі заяв про надання адміністративних та інших послуг», — пояснила Вдовика.

За її словами, з 28 листопада 2020 року діє новий порядок перетину лінії дотику на Донбасі, затверджений постановою Кабінету міністрів України від 17 липня 2019 року № 815. Відповідно до документу, особа з непідконтрольної Україні території може перетнути КПВВ із зіпсованим, простроченим паспортом або взагалі без нього.

«Потрапивши на підконтрольну Україні територію, ви повинні звернутися в територіальний орган міграційної служби, де у вас візьмуть документи для вклеювання фотокартки. Натомість ви отримаєте довідку, з якою зможете перетнути лінію зіткнення, повернутися назад (якщо у вас не буде можливості побути кілька днів на підконтрольній Україні території)», — зазначила експертка.

Читайте також: Окупанти продовжують блокувати більшість КПВВ на Донбасі

Якщо оформлення паспорта не було здійснено своєчасно, тоді настають правові наслідки, наголосила вона. Документ, що підтверджує особу громадянина України, вважається недійсним. Тому людина не має права оформляти будь-які інші документи, не зможе навіть влаштуватися на роботу, Також громадянину доведеться сплатити штраф — сума залежить від тривалості строку, у який паспорт був недійсним.

«Якщо ви оформювали свій паспорт у формі книжечки зразка 1994 року в територіальному підрозділі міграційної служби, який зараз вже не діє або розташований на непідконтрольній території. У цьому випадку, окрім базових, вам потрібно взяти і інші документи, які будуть підтверджувати вашу особистість: наприклад, посвідчення водія, закордонний паспорт або свідоцтво про народження», — сказала Вдовика.

Читайте також: Кравчук запропонував запустити автобус-човник через КПВВ «Золоте»

Крім того, проживання без паспорта або за недійсним паспортом громадянина України, а також без реєстрації місця проживання тягне попередження. Про це йдеться в ст. 197 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

«І нарешті потрібно зазначити, що послуга з вклеювання фотокартки — безкоштовна», — зауважила юристка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-