Україна в ОБСЄ показала, де окупанти порушують «тишу»

Україна в ОБСЄ показала, де окупанти порушують «тишу»

Карта
Укрінформ
Українська делегація в ОБСЄ на засіданні Форуму безпекового співробітництва поінформувала країни-учасниці з використанням карт-схем про конкретні збройні провокації з боку російських окупаційних сил, які відбулися на Донбасі минулого тижня.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

За інформацією української місії, за період з 11 по 16 листопада було здійснено 18 обстрілів позицій ЗСУ (3 прицільні, 15 неприцільних) із застосуванням стрілецької зброї та гранатометів (ГП-25, РПГ-7, АГС-17, СПГ-9), а також мінометів калібру 82 мм.

У результаті одного з таких обстрілів поранення зазнав український військовослужбовець. Це сталося 11 листопада вночі, коли з напряму н. п. Крута Балка був здійснений прицільний обстріл позицій ЗСУ у напрямку н. п. Кам'янка із застосуванням стрілецької зброї (1 черга) і великокаліберного кулемета (3 черги).

Українська делегація також продемонструвала карту-схему загострення обстановки в районі Водяного, яке мало місце з 11 по 16 листопада. Тут відбулося 7 провокаційних обстрілів із застосуванням стрілецької зброї та мінометів калібру 82 мм, про що Українська сторона СЦКК письмово інформувала СММ ОБСЄ.

Як наголосили в місії України при ОБСЄ, збройні формування продовжують практику провокаційних обстрілів позицій ЗСУ з одночасним запитом про введення режиму тиші і подальшими безпідставними і бездоказовими звинуваченнями ЗСУ у його порушеннях. Зокрема, за період з 11 по 16 листопада було зафіксовано 11 запитів з боку збройних формувань РФ на Донбасі про введення такого режиму, з них 4 - у зв'язку з нібито застосуванням ЗСУ озброєнь, заборонених Мінськими домовленостями.

"У п’яти випадках запит на введення режиму тиші був зроблений практично одночасно з початком обстрілу позицій Збройних сил України", - повідомили в українській місії.

Делегація також прокоментувала зафіксовані Місією ОБСЄ 89 порушень режиму припиненню вогню у період із вечора 13 листопада до вечора 15 листопада у Донецькій області. Зокрема, порушення відбулося поблизу Широкиного у результаті бойового зіткнення, яке тривало з 20.02 14 листопада до 01.05 15 листопада, "коли ЗС України були змушені відкрити вогонь у відповідь на провокаційні обстріли з боку незаконних збройних формувань РФ".

"Метою зазначених дій збройних формувань РФ є провокування підрозділів ЗСУ на відкриття вогню у відповідь з урахуванням наявності в зазначеному районі камер СММ ОБСЄ та практичної відсутності можливості доступу Місії на непідконтрольну територію в зазначеній ділянці місцевості. Таким чином, навмисно створюється картинка начебто системних порушень режиму припинення вогню з боку ЗСУ ", - заявили в українській Місії.

Окремо українська делегація в ОБСЄ поінформувала про природу 89 вибухів невизначеного походження, зафіксованих СММ ОБСЄ 11 листопада на окупованій частині Донецькій області. Вибухи, які відбувалися у денний час, сталися приблизно за 1,7 км від н.п. Комуна (сучасна назва н. п. Дебальцівське).

Читайте також: Від початку доби на Донбасі зберігається «тиша»

"За доповідями командирів підрозділів та спостережних груп СЦКК, у зазначеному районі порушень режиму припинення вогню з боку ЗС України 11 листопада 2020 року не спостерігалось. Запитів з боку СММ ОБСЄ на запровадження режиму тиші 11 листопада 2020 року за цим напрямком до Української сторони СЦКК також не надходило", - повідомили в делегації.

Було зазначено, що, за попередньою оцінкою ці вибухи кваліфікуються як "проведення інженерних робіт для незаконного видобування вугілля підривним способом".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-