Односторонніх інспекцій українських позицій на Донбасі не буде — Кравчук

Односторонніх інспекцій українських позицій на Донбасі не буде — Кравчук

Укрінформ
Односторонніх інспектувань позицій українських військових на Донбасі у майбутньому не буде.

Про це сказав голова української делегації в ТКГ Леонід Кравчук в інтерв'ю Радіо Свобода, передає Укрінформ.

"Я не знаю як вирішить, як ми вирішимо, це ж не одна Україна буде вирішувати. Україна може вирішувати тільки в одному випадку — те, що буде, щоб воно не було одностороннє. Якщо інспектування, то в нас і в них, тому що ми маємо десятки, близько 50 випадків, я наголошую, близько 50 випадків, де та сторона порушує ті ж самі домовленості мінські, як вони кажуть, що порушуємо ми. Не може бути, що вони будуть пред’являти вимоги до України, а Україна буде виконувати, не маючи можливості примусити через ОБСЄ, через моніторингову місію, скажімо, виконувати ці умови та протилежну сторону", - сказав Кравчук.

Читайте також: Кравчук вимагає від ОРДЛО негайно допустити Червоний Хрест до полонених

За його словами, наразі ТКГ відпрацьовує механізми проведення досліджень, які є в мінських домовленостях про всеосяжну тишу.

"Ми домовились відпрацювати механізм, тільки після цього, коли відпрацюємо механізм, він почне працювати, будемо досліджувати, знову ж таки з допомогою моніторингової місії, яка працює в рамках тристоронньої контактної нашої групи, і будемо далі йти вперед. А сьогодні те, що було, це випадковість, це була одноразова спроба, одноразова спроба провести інспектування біля села Шуми. Але оскільки протилежна сторона порушила зразу ж зранку наступного дня те, про що ми домовились на відеоконференції, то українські збройні сили і Україна відмовилась від такого інспектування і зараз ми заявили: відпрацюємо механізми, будемо діяти відповідно до механізмів", - додав Кравчук.

Читайте також: Росія й ОРДЛО заблокують роботу ТКГ, якщо Рада не дозволить вибори на Донбасі — Кравчук

Як повідомляв Укрінформ, 18 вересня віцепрем'єр-міністр — міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков під час години запитань до уряду заявив, що українська делегація у Тристоронній контактній групі з розумінням сприйме відмову парламенту змінювати чи уточнювати постанову ВР про проведення місцевих виборів на окупованій частині Донбасу, але "якесь інше рішення" розширило б їй поле для маневру на переговорах.

Він додав, що рішення, яке підкреслить сприйняття Україною мінського процесу як наразі безальтернативного майданчика переговорів, підтвердить повноваження української делегації і продемонструє довіру до неї, дасть важливий сигнал нашим західним партнерам та міжнародним посередникам з ОБСЄ.

Раніше Росія під час засідання Тристоронньої контактної групи висунула Україні вимогу переглянути постанову ВР про проведення місцевих виборів на окупованій частині Донбасу. У разі відмови розглянути це питання пригрозила заблокувати процеси щодо врегулювання на сході України, зокрема обмін полоненими та зустріч лідерів нормандської четвірки.

Читайте також: Через позицію Росії інспекція в Шумах наразі неможлива – Україна в ОБСЄ

Після цього керівник української делегації в ТКГ Леонід Кравчук направив до Верховної Ради лист щодо зміни постанови про місцеві вибори. За його словами, російську сторону не влаштовує те, що, відповідно до цієї постанови, проведення виборів неможливе на окупованих територіях України, а тільки на підконтрольній українській владі території.

Голова ВР Дмитро Разумков заявив, що звернення Кравчука передано профільному комітету.

Читайте також: Організаційно провести вибори в ОРДЛО наразі неможливо — Разумков

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба запевнив, що у питанні проведення виборів на тимчасово окупованій частині Донецької та Луганської областей Україна ніколи не піде на поступки, які підірвуть її територіальну цілісність чи європейський та євроатлантичний розвиток.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-