Кравчук вимагає від ОРДЛО негайно допустити Червоний Хрест до полонених

Кравчук вимагає від ОРДЛО негайно допустити Червоний Хрест до полонених

Укрінформ
Глава української делегації в Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук закликав негайно забезпечити можливість представникам Червоного Хреста відвідати українських в'язнів, які незаконно утримуються на окупованих територіях Донбасу.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Офісу Президента.

«Україна надає повний і безперешкодний доступ представникам МКЧХ до осіб, які обґрунтовано звинувачуються у скоєнні злочинів і утримуються на території України, про що свідчать листи та звіти про роботу міжнародних гуманітарних організацій в Україні», - наголосив Кравчук.

Глава української делегації в ТКГ зазначив, що 12 грудня 2019 року український парламент вніс зміни до Закону України «Про попереднє ув’язнення» з метою забезпечення безперешкодного доступу представників МКЧХ до осіб, що перебувають під вартою.

Водночас він підкреслив, що ОРДЛО та Російська Федерація не виконують домовленостей про забезпечення безперешкодного доступу для МКЧХ, досягнутих під час зустрічі радників лідерів нормандського формату, що відбулася 11 вересня цього року в Берліні.

Він зазначив, що «Україна глибоко вдячна МКЧХ та ОБСЄ, зокрема главі делегації МКЧХ в Україні пані Флоранс Жиллєтт, а також координатору робочої групи з гуманітарних питань в ТКГ послу Тоні Фрішу, за послідовну підтримку справедливих вимог української сторони. Разом з тим, усі звернення щодо доступу МКЧХ до утримуваних громадян України грубо ігноруються й не виконуються саме з боку ОРДЛО та Російської Федерації».

«Неприпустимо й обурливо, що з численних звернень з'ясувати долю й відвідати 175 утримуваних в ОРДЛО громадян України вдалося одержати відповідь лише щодо однієї особи!» – наголосив Кравчук.

За його словами, не менше обурення викликають часто нелюдські умови утримання громадян України, відсутність медичної допомоги, жорстоке поводження, часто тортури.

Читайте також: Кравчук розповів, як змусив Гризлова визнати, що територія ОРДЛО - українська

“Ми вимагаємо припинити знущання з наших громадян й забезпечити доступ до них представників МКЧХ», – додав він.

Глава делегації України в ТКГ підкреслив, що доступ має бути наданий, серед іншого, і «до секретної донецької в'язниці «Ізоляція», сумно відомої через катування українців і нелюдські умови утримання, та всіх інших катівень».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-