Міжнародні навчання

Міжнародні навчання "Об’єднані зусилля-2020" стартують 22 вересня – Генштаб ЗСУ

Укрінформ
Відповідно до плану підготовки ЗСУ у 2020 році, 22-25 вересня відбудеться стратегічне командно-штабне навчання «Об’єднані зусилля - 2020», участь в якому візьмуть участь близько 12 тисяч осіб та 700 одиниць озброєння та військової техніки. 

Про це під час брифінгу розповів начальник Головного управління доктрин та підготовки Генштабу ЗСУ генерал-майор Олексій Таран, повідомляє кореспондент Укрінформу.

За його словами, метою навчання є нарощування оперативних спроможностей органів військового управління ЗСУ та органів управління інших складових сил оборони, здійснення ефективного управління військами і силами в ході ведення операції. Навчання будуть проведені на єдиному оперативно-стратегічному фоні, які наближені до імовірного характеру розвитку воєнно-політичної обстановки навколо України.

Таран повідомив, що протягом 2020 року органи військового управління провели організаційні заходи для переходу на J-структуру за аналогією системи управління країн-членів НАТО та провели комплекс заходів з підготовки штабних тренувань.

«У ході стратегічного командно-штабного навчання органи військового управління розгортаються на пунктах управліннях вже в нових J-структурах. Це навчання стане контрольним заходом для перевірки нової системи управління. Ми можемо реально переконатись в правильності обраного шляху і перебудови в частині що стосується переходу на J-структури», - розповів начальник управління.

Читайте також: Стартували навчання Rapid Trident-2020 за участю військових з 10 країн

Він додав, що під час навчання будуть перевірені системи зв’язку, розвідки, отримання інформації та обмін нею, як між органами управління Збройних сил, так і між силами і засобами країн-членів НАТО. Це дозволить визначити нинішній рівень систем зв’язку та обміну даними в українській армії та зробити висновки, що ще необхідно зробити, як переоснастити ЗСУ, щоб досягти повної взаємосумісності з міжнародними партнерами.

Представник Генштабу відзначив, що вперше до проведення стратегічного командно-штабного навчання будуть залучені військові підрозділи Збройних сил країн-членів НАТО (США, Велика Британія) для спільного виконання навчально-бойових завдань, радники представництва НАТО в Україні, представники Офісу зв’язку НАТО в Україні, також інструктори, військові радники, спостерігачі від США, Великої Британії, ФРН, Литовської Республіки та Республіки Польща. Загалом за проведенням навчань будуть спостерігати до 200 іноземних інструкторів, військових радників та спостерігачів», - повідомив Таран, додавши, що їх робота буде організована не лише у військових частинах, підрозділах, штабах тактичного рівня, а й на пунктах управління стратегічного та оперативного рівнів.

Читайте також: Російські десантники вже прибули до Білорусі на навчання

Таран поінформував, що до навчань буде залучено понад 100 військових частин, підрозділів всіх родів, видів військ та спеціальних військ ЗСУ. Участь в навчаннях візьмуть близько 12 тисяч осіб та 700 одиниць озброєння та військової техніки.

Планом практичних дій передбачено проведення навчань в форматах командно-штабних, тактичних, тактико-спеціальних, льотно-тактичних навчань, в тому числі з бойовою стрільбою. Вони пройдуть на загальновійськових, бригадних полігонах, на визначених ділянках місцевості, а також в Чорноморській та Азовській морських операційних зонах та їх повітряному просторі, розповів начальник управління.

У ході навчання будуть відпрацьовані завдання механізованими, десантно-штурмовими, аеромобільними військовими частинами щодо ведення стабілізаційних, оборонних, контр наступальних, рейдових, пошуково-рятувальних, десантно-штурмових дій з відповідними етапами бойової стрільби.

Частини та підрозділами Ракетних військ і артилерії відпрацюють питання підготовки та умовного нанесення вогневого ураження противника, в тому числі з залученням ракетного комплексу «Нептун». Також передбачено виконання поодиноких та групових ударів комплексу залпового вогню «Вільха».

Частини та підрозділи територіальної оборони відпрацюють питання з оборони та охорони державного кордону, боротьби з диверсійно-розвідувальними силами, іншими озброєними формуваннями агресора та антидержавними незаконно утвореними збройними формуваннями. Частинами зенітно-ракетних військ Повітряних сил та Протиповітряної оборони Сухопутних військ буде відпрацьовано прикриття угруповань військ від ударів засобів повітряного нападу противника та проведення практичних пусків ЗРК «С-300», «Бук М1», «С-125», «Корсар».

Таран зауважив, що частинами авіації Повітряних сил, армійської авіації Сухопутних військ та Морської авіації буде здійснюватися авіаційне прикриття, знищення засобів повітряного нападу противника, нанесення реальних та умовних бомбо-штурмових ударів, застосування ударного БПЛА «Байрактар» з проведенням практичного бомбометання.

Стосовно завдань для ВМС, то за його словами, корабельними угрупованнями буде відпрацьовано здійснення охорони пунктів базування, недопущення блокування портів, ведення мінно-загороджувальних дій, висадки морського десанту на необладнане узбережжя в умовах панування противника в морі та повітряному просторі тощо. Крім того, силами і засобами Нацгвардії України відбудеться відпрацювання питань боротьби з диверсійно-розвідувальними силами, ведення стабілізаційної операції.

Таран також повідомив про участь міжнародних партнерів в навчаннях та залучення підрозділів і тактичних груп ЗС НАТО для спільних дій в ході відпрацювання навчально-бойових завдань.

Він нагадав, що одночасно з командно-штабними навчаннями в України віддуватимуться й інші заходи. «Одночасно передбачається проведення інших багатонаціональних навчань та заходів за участю сил і засобів країн-членів НАТО і країн-партнерів. Це українсько-американське навчання «Репід Трейдент — 2020»; навчально-бойовий політ стратегічних бомбардувальників ВПС США з імітацією нанесення ракетно-бомбових ударів по об’єктах критичної інфраструктури та морським цілям; тренування повітряно-тактичної групи Сил спеціальних операцій Збройних Сил США в Європі з відпрацювання спільних завдань з підрозділами Сил спеціальних операцій Збройних Сил України», — підкреслив Таран.

Крім того, будуть проводитись планові заходи підготовки з залученням інструкторів тренувальних місій «UNIFIER», «JMTG-U», «ORBITAL» та відпрацьовуватись навички щодо обміну даними про повітряну та наземну обстановку, зокрема з використанням літаків АВАКС (AWACS E3A) та безпілотних літальних апаратів ГЛОБАЛ ХОК (RQ-4D Global Hawk).

Як повідомляв Укрінформ, стратегічні командно-штабні навчання «Об’єднані зусилля-2020» стануть своєрідною відповіддю на масштабні військові навчання «Кавказ-2020», активну фазу яких Російська Федерація запланувала на 21-26 вересня.

За інформацією представника Головного управління розвідки Міноборони України Вадима Скібіцького, Росія з початком активної фази своїх військових навчань "Кавказ-2020", яка запланована на 21-26 вересня, планує перекинути до кордону з Україною близько 120 тис. військових, не менше 500 танків, 300 літаків та сотні іншої техніки та озброєння.

фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-