Тіло загиблого медика розрізали і вирізали кістки, а поранений морпіх стік кров'ю - штаб ООС

Тіло загиблого медика розрізали і вирізали кістки, а поранений морпіх стік кров'ю - штаб ООС

Укрінформ
У командуванні ООС розповіли BBC News Україна деталі про загиблого медика та смерть пораненого морського піхотинця, якого не змогли евакуювати з поля бою.

Матеріал містить подробиці, які можуть шокувати. Друкується з дозволу BBC News Україна.

Що сталося з пораненим

13 липня при спробі евакуації загиблого розвідника у "сірій зоні" біля Зайцевого обстріляли групу, яка мала забрати тіло.

Українська сторона наполягає, що була домовленість про режим тиші, бійці мали білі каски - це ж підтверджують і кадри з дрона.

Утім, групу обстріляли, на полі бою залишився поранений сержант Ярослав Журавель.

Загиблі медик Микола Ілін та розвідник Ярослав Журавель
Загиблі медик Микола Ілін та розвідник Ярослав Журавель

У командуванні ООС розповіли BBC News Україна, що після цього українська сторона кілька разів зверталася через СММ ОБСЄ до проросійських формувань з тим, щоб забрати пораненого, який "мав відповідні білі позначки (що свідчило про його причетність до евакуаційної групи)".

Утім, супротивник відмовляв, що не дозволило вчасно провести пошуки та евакуацію.

"При цьому ворог самостійно здійснював пошук та затягував час. Свідоме затягування противником часу призвело до жахливих наслідків. Поранений військовослужбовець не отримав своєчасної медичної допомоги, в результаті чого стік кров'ю та загинув", - йдеться у відповіді командування ООС.

Що сталося з тілом медика

Також у командуванні ООС повідомили деталі про повернення тіл, що також постійно затягувалось.

Тіла загиблих на момент передачі українській евакуаційній групі "Евакуація-200" мали незворотні трупні зміни, що може свідчити про те, що їх не зберігали за всіма правилами у моргу.

А самі загиблі були без своєї військової форми.

Крім того, тіло військового медика Миколи Іліна розрізали: "Незрозумілим і кричущим є факт відносно розтину тіла полеглого військового медика".

"Окрім того, встановити, з якої зброї було вбито військового медика за результатами судмедекспертизи було неможливо, через те, що уражені органи та кістки, а також вбивчі елементи були вилучені представниками російсько-окупаційних військ у морзі Горлівки на тимчасово окупованій території Донецької області", - говориться у повідомленні командування ООС.

Російська міна

У командуванні Операції Об'єднаних сил також повідомляють, що група евакуації виявила російську протипіхотну міну ПОМ-2.

"Такі міни заборонені Оттавською конвенцією та виготовляються виключно в Російській Федерації. ПОМ-2 встановлюють дистанційно, вона має період самоліквідації від 4 до 100 годин", - йдеться у відповіді пресслужби ООС.

Такі міни ставлять за гранатометами РПГ-7, радіус суцільного ураження - до 16 метрів.

Міна спрацьовує у момент, коли людина зачепить одну із чотирьох тонких ниток, довжиною до 10 метрів кожна.

"Використання збройними формування РФ ПОМ-2, з наданням фотодоказів міжнародним організаціям, нещодавно було зафіксовано і на території ЗАТ "Бахмутський аграрний союз", що розташовано буквально за декілька кілометрів від Зайцевого - у Новолуганському на Донеччині", - звертають увагу в командуванні ООС.

Росія заперечує участь своїх кадрових військових у війні на Донбасі, попри те, що з 2014 року українські військові брали у полон діючих російських військовослужбовців, а також виявляли озброєння, яке виробляють лише для російської армії.

У командуванні ООС також звертають увагу на те, що вся ситуація з перешкоджанням пошукам пораненого і евакуації тіл суперечить Женевській конвенції про захист жертв війни.

Раніше у так званій "ДНР" заявляли про те, що українська евакуаційна група нібито рухалася без білих касок і упізнавальних знаків.

Напередодні в Офісі президента України повідомили про "повне і всеосяжне припинення вогню" на Донбасі, яке має початися з 27 липня.

BBC News Україна

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-