Фігуранта справи МН17 заарештували в окупованому Донецьку - ЗМІ

Фігуранта справи МН17 заарештували в окупованому Донецьку - ЗМІ

Укрінформ
У березні в окупованому Донецьку був заарештований Леонід Харченко - один з чотирьох обвинувачених у справі про збитий у 2014 році малайзійський "Боїнг" рейсу МН17.

Про це повідомляє Російська служба ВВС з посиланням на джерело.

Як повідомляється, в 2014 році Харченко носив позивний "Крот" і був командиром одного з "розвідпідрозділів ГРУ" так званої "ДНР". У Нідерландах Харченку висунули офіційні обвинувачення в причетності до катастрофи "Боїнга", суд у цій справі розпочався 9 березня 2020 року.

"А 11 березня Харченко був затриманий біля свого будинку в Донецьку "владою ДНР" і заарештований, але зовсім в іншій кримінальній справі", - йдеться в публікації.

Цю інформацію Російській службі ВВС підтвердило джерело, яке мало відношення до "військового командування ДНР" в 2014-2015 роках, і товариш по службі Харченка, який досі мешкає в Донецьку.

Читайте також: Справа МН17: ключовим фігурантом виявився заступник голови прикордонної служби ФСБ - Bellingcat

Повідомляється, що 8 травня арешт колишнього військового розвідника "ДНР" було продовжено ще на два місяці. Зараз, за ​​словами співрозмовників ВВС, він утримується в СІЗО "мін'юсту ДНР" в Донецьку.

"Обвинувачення смішні - нібито участь в незаконному обшуку в 2014 році і незаконне зберігання зброї. По першому пункту у потерпілих до нього претензій немає. По другому - цей пістолет йому в 2019 році видали в "міністерстві держбезпеки" для забезпечення особистої безпеки у зв'язку зі справою МН17", - розповіло джерело, ознайомлене зі справою.

Товариш по службі Харченка вважає, що того взяли під варту, щоб виключити варіант його викрадення спецслужбами України. "Харченко до останнього жив спокійно в Донецьку і не підозрював, що з ним може таке статися. Можливо, його таким жорстким чином охороняють, але це дуже дивний метод забезпечити безпеку людини", - сказав співрозмовник.

Читайте також: Справа МН17: доступ на наступне судове засідання обмежать через карантин

Як повідомлялося, влітку минулого року українським спецпризначенцям вдалося вивезти до Києва колишнього ракетника "ДНР" Володимира Цемаха, який також вважається важливим учасником справи про катастрофу "Боїнга".

У вересні 2019 року Цемаха передали Москві в рамках обміну утримуваними особами між Україною і Росією. Зараз він живе на території, контрольованій "ДНР".

Влада України оголосили Харченка в розшук в липні 2015 року. Йому заочно висунули обвинувачення в створенні терористичної групи, а в 2019 році проти Харченка порушено кримінальну справу за підозрою в причетності до катастрофи "Боїнга" рейсу МН17.

Судові засідання у справі МН17 відбулися в Нідерландах 9, 10 і 23 березня. Наступне засідання суду призначене на 8 червня.

Пасажирський Boeing-777 "Малайзійських авіаліній", який виконував рейс МН17 з Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий над окупованою територією Донбасу 17 липня 2014 року. На борту лайнера знаходилися 283 пасажири і 15 членів екіпажу, всі вони загинули.

Читайте також: Суд у Гаазі не розкриватиме імен 12 свідків у справі МН17

Міжнародна слідча група повідомила, що літак рейсу MH17 був збитий зенітно-ракетним комплексом "Бук", який належить 53-й зенітно-ракетній бригаді ППО російських збройних сил, дислокованій в Курську.

19 червня 2019 року Міжнародна спільна слідча група назвала імена чотирьох підозрюваних, які вважаються причетними до транспортування і бойового застосування "Бука". Це колишній офіцер ФСБ, так званий колишній міністр оборони "ДНР" Ігор Гіркін (Стрєлков), генерал, а на час аварії літака полковник ГРУ Генштабу Збройних сил РФ, глава "ГРУ ДНР" Сергій Дубінський, підполковник-спецпризначенець ГРУ Олег Пулатов (всі - громадяни РФ), а також громадянин України Леонід Харченко, який воював на боці "ДНР".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-