ОБСЄ змінює правила для патрулів на Донбасі через коронавірус

ОБСЄ змінює правила для патрулів на Донбасі через коронавірус

Укрінформ
Від моменту розміщення в березні 2014 року Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні організовувала здійснення в середньому 80 патрулів щодня та близько 4 000 разів сприяла встановленню локального режиму припинення вогню на Донбасі.

Про це власному кореспонденту Укрінформу повідомили в СММ ОБСЄ в Україні.

"Від моменту розміщення в березні 2014 року Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ (СММ) в Україні, якій згідно з мандатом доручено сприяти зниженню напруженості та забезпеченню миру, стабільності та безпеки, організовувала здійснення в середньому 80 патрулів щодня, близько 4 000 разів сприяла встановленню локального режиму припинення вогню та здійснювала моніторинг його дотримання для уможливлення проведення ремонтних робіт і технічного обслуговування на життєво важливих об’єктах цивільної інфраструктури", - зазначила керівник відділу преси та публічної інформації СММ ОБСЄ Драґана Ніколіч-Соломон.

За її словами, Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні опублікувала приблизно 2 000 звітів "для сприяння особам, які приймають рішення, у прийнятті поінформованих рішень, спрямованих на завершення конфлікту".

Читайте також: Окупанти не пускають на Донбас міжнародних спостерігачів і місцевих жителів

Водночас, "беручи до уваги загрозу, яку становить COVID-19" та з метою зниження ризиків як для співробітників Місії, так і для місцевого населення, Місія зараз адаптує операційну діяльність своїх команд "з метою здійснення необхідного патрулювання та моніторингу, а також для виконання мандата й критично важливих завдань СММ".

Як відомо, 21 та 22 березня бойовики російських збройних формувань на блокпостах у Донецькій області не пропустили до окупованих районів жодного патруля СММ ОБСЄ, що прямували з підконтрольних урядові районів.

Читайте також: Місія ОБСЄ посилює дистанційне спостереження на час карантину

Наступного дня в СММ повідомили, що 23 березня бойовики не пропустили патрулі Місії до непідконтрольних урядові районів офіційними дорожніми коридорами: двічі в Донецькій області та один раз у Луганській області. Крім того, в Донецькій області вперше команду СММ затримали при перетині до підконтрольних урядові районів.

Діючий голова ОБСЄ, прем'єр-міністр Албанії Еді Рама та генсек ОБСЄ Томас Гремінгер висловили глибоку стурбованість з приводу цього приводу та наголосили, що СММ повинна продовжувати свою діяльність на непідконтрольних уряду районах, зокрема, для контролю поширення коронавірусу.

Заборона у доступі СММ відбулася на тлі повідомлень про те, що на окупованих Росією районах Донбасу спостерігається масове зараження місцевого населення коронавірусом, що, втім, приховується окупаційними адміністраціями т.з. "ДНР" та "ЛНР".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-