Без семи днів

Без семи днів "тиші" на Донбасі розведення військ не буде — Президент

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський заявляє, що всі питання формату розведення сил на Донбасі чітко зафіксовані у Мінських домовленостях, тому Україна не повинна зараз знову їх обговорювати і не може забезпечити розведення, коли тривають обстріли.

Про це Зеленський заявив 10 жовтня під час пресмарафону, коментуючи заяву міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова про те, що нерозведення сил на Донбасі ускладнює проведення зустрічі в "нормандському форматі", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Усі питання розведення сил на Донбасі чітко прописані в Мінських домовленостях, в тому числі про 7-денні строки забезпечення "тиші" задля того, аби здійснити таке розведення. Про це домовлено. І ми не повинні заново говорити про формат розведення, як це має відбуватися. Там уже домовлено про все, про всі майбутні кроки, і там передбачено, що має бути 7 днів без пострілів, які зафіксовані ОБСЄ. Тому ми не можемо говорити зараз про розведення сил, коли йдуть постріли, от і все", - наголосив Зеленський.

Читайте також: Зеленський не виключає, що конфлікт на Донбасі буде заморожений

Як повідомлялося у ЗМІ, керівник МЗС РФ Сергій Лавров 10 жовтня звинуватив Україну у тому, що вона начебто не розводить сили в Золотому і Петрівському, щоб загострити тему зустрічі в "нормандському форматі" "заради проведення самої такої зустрічі". Він заявив, що в нього таке враження, що "українська сторона вимагає проведення "нормандського формату" задля того, аби переглянути домовленості попередніх зустрічей лідерів Росії, України, Німеччини і Франції, але "Росія цього не допустить". Лавров стверджує, що умови про сім днів "тиші" перед розведенням військ на Донбасі не було.

Як повідомляв Укрінформ, 1 жовтня на переговорах у Мінську сторони домовилися розвести сили біля Петрівського та Золотого. Після цього має бути узгоджена дата зустрічі лідерів "нормандської четвірки", заявили в Кремлі.

Читайте також: Окупанти знову обстріляли ділянку розведення сил біля Золотого

Відведення сил біля Золотого було заплановане на 7 жовтня, але обстріли бойовиків його зірвали.

В українському Міноборони повідомили, що ЗСУ технічно готові до розведення військ у Петрівському та Золотому.

Читайте також: Хомчак про розведення військ на Донбасі: ЗСУ повернуться на позиції 2016 року

Однак розведення військ у Петрівському і Золотому відкладено через порушення окупантами режиму припинення вогню у цих точках.

Фото: Анна Чапала

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-