ЗМІ на окупованому Донбасі ліплять із Росії образ “друга і родини” - правозахисники

ЗМІ на окупованому Донбасі ліплять із Росії образ “друга і родини” - правозахисники

Фото
Укрінформ
Засоби масової інформації в ОРДЛО спрямовують свою діяльність на формування у громадян ненависті до України та до європейських цінностей.

Про це під час презентації моніторингового звіту "ЗМІ та пропаганда РФ в ОРДЛО" в Укрінформі заявила директор ГО "Східна правозахисна група" Віра Ястребова.

"Якщо проаналізувати риторику - яка інформація подається з боку окупантів, - це формування ненависті до України, формування ненависті до європейських цінностей, до цінностей прав людини. Це - і вибудова друга і родини в особі Російської Федерації", - зазначила Ястребова.

За її словами, наслідком такої пропаганди стане те, що жителями окупованих територій управлятимуть не за допомогою зброї, а за допомогою дезінформації.

Вона розповіла, що під час роботи над звітом правозахисники вивчили відкриті джерела ЗМІ в ОРДЛО - газети, інтернет-видання, окремі канали телебачення.

Читайте також: В ОРЛО студента з проукраїнськими поглядами увʼязнили на шість років

"Майже в кожному невеликому місті на окупованій території є своє ЗМі - як онлайн-видання, так і телеканали. Особлива увага звертається на друковані ЗМІ, тому що друковані ЗМІ "утримують" все літнє населення", - зауважив заступник директора ГО "Східна правозахисна група" Сергій Пащуков.

За його словами, представники окупаційної "влади" у своїх виступах наголошують, що ЗМІ "є "бойовими одиницями" і що медіа зобов'язані працювати із "спецслужбами".

"Варто звернути увагу і на фейкові новини - новини, які стосуються, наприклад, загибелі українських військових, що українські ЗМІ неодноразово спростовували", - додав правозахисник.

Пащуков також підкреслив, що ЗМІ в ОРДЛО у своїх матеріалах формують "ідеали війни" у дітей та молоді.

Читайте також: Найманцям із "паспортами Л/ДНР" не дадуть повернутися в Росію після служби

Аналітичний звіт, підготовлений "Східною правозахисною групою", охоплює період з листопада 2018 року по липень 2019 року.

Звіт грунтується на вивченні друкованих та інших ЗМІ, які розповсюджуються на окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

Крім того, група правозахисників провела чотири моніторингові поїздки на окуповані території, відвідавши Антрацит, Ровеньки, Лутугине, Красний Луч, Луганськ, Алчевськ, Донецьк, Макіївку, Торез, Шахтарськ, Сніжне, Горлівку. Під час цих відвідань проведено 159 інтерв'ю з журналістами місцевих газет та їхніми читачами. Більшість співрозмовників воліли зберегти анонімність.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-