Західні експерти впевнені, що миротворці на Донбасі припинять російську агресію

Західні експерти впевнені, що миротворці на Донбасі припинять російську агресію

Укрінформ
Західні експерти переконані, що розгортання на Донбасі миротворчої операції під егідою ООН залишається дієвим форматом припинення агресії РФ та відновлення Києвом конституційного ладу на нині непідконтрольних територіях.

Такі думки власному кореспонденту Укрінформу висловили аналітики деяких європейських дослідницьких центрів.

«Це непогана ініціатива для України – просувати міжнародні миротворчі місії на Донбасі. Я би закликав Київ продовжувати взаємодію у цьому із західними партнерами та намагатися переконувати Росію», - заявив старший аналітик Німецького фонду Маршала Сполучених Штатів Брюно Лете (м. Брюссель).

Як він наголосив, головною перепоною для розгортання нейтральної миротворчої місії на Донбасі залишається Росія, яка не зацікавлена у стабілізації ситуації у регіоні.

Окрім спротиву з боку РФ, у зазначеному питанні експерт вбачає й інші виклики. За його словами, ефективною і дієвою може бути лише місія під егідою ООН.

«У кращому випадку, окремі нації можуть висловлювати власні незалежні ініціативи для участі у миротворчій місії на Донбасі», - зауважив аналітик.

Експерт також скептично ставиться до перспектив отримати позитивне рішення щодо миротворчої місії на сході України у Раді Безпеки ООН, де ініціативу вкотре заветує російська сторона.

Старший аналітик Європейської ради зовнішніх відносини (м. Берлін) Густав Грессел нагадує, що європейські й американські партнери України підтримують ініціативу розгортання миротворчої місії на Донбасі, але лише із дієвим виконавчим мандатом, що вже неодноразово обговорювалося на РБ ООН у минулі роки.

Читайте також: Окупанти із мінометів стріляли по позиціях ЗСУ під Світлодарськом, поранений військовий

Але, як констатує Грессел, усі ці пропозиції України, Сполучених Штатів, Франції, Великої Британії та Німеччини були заблоковані Росією.

«Ініціативи Заходу завжди були спрямовані на розгортання дієвої виконавчої місії, що могло б забезпечити імплементацію Мінських домовленостей. Але росіяни хочуть не виконавчу місію, яка б лише спостерігала та охороняла спостерігачів. Для Заходу це неприйнятно, адже на Донбасі вже діє спостережна місія ОБСЄ», - пояснив ситуацію Грессел.

Експерт також застеріг Україну і Захід від пастки, яку може пропонувати Москва, коли йдеться про так званий триетапний план. На першому етапі передбачається розгортання миротворців на лінії розмежування сторін, а вже друга і третя стадії будуть присвячені імплементації «Мінська».

«Росія може погодитися на перший етап, а далі блокувати наступні кроки в РБ ООН» з метою «де факто» анексувати Донбас», - пояснив своє бачення аналітик.

У свою чергу, видавець і головний редактор ресурсу EU Today Гарі Картрайт, який у минулому мав досвід виконання миротворчих завдань у декількох «гарячих точках», упевнений, що міжнародна місія на сході України, яка підтримуватиметься українськими громадянами, є, безперечно, позитивним рішенням. Натомість, також погоджується Картрайт, для РФ такий розвиток подій є неприйнятним.

Водночас він констатував, що через Brexit Євросоюз втратить у своєму складі найбільшу військову силу.

«Але я переконаний, що Британія продовжить підтримку ЄС і України у галузі безпеки», - наголосив британський журналіст.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-