Полторак сказав, що саме полегшило РФ окупацію Криму та Донбасу

Полторак сказав, що саме полегшило РФ окупацію Криму та Донбасу

Укрінформ
Недооцінка військових загроз з боку Росії та розвал армії у 2012-2013 роках призвели до втрати Криму і східних областей України.

Про це заявив міністр оборони України Степан Полторак під час засідання Комітету реформ Міноборони та ЗСУ за участі представників Офісу Президента, РНБО, Нацгвардії, радників країн НАТО в Україні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“За весь час незалежності України і особливо в 2012-2013 роках недооцінка військових загроз призвела до того, що ЗСУ з початку агресії Росії проти України не були достатньо спроможними захистити територіальну цілісність і виконати свій функціональний обов'язок. Це пов'язано з низкою чинників”, - повідомив Полторак.

Зокрема, серед таких чинників Полторак назвав фінансування потреб оборони до 2014 року за залишковим принципом на рівні менше 0,1% ВВП, дезорганізацію системи управління армії, організаційну та кадрову руйнацію ЗСУ.

“Все це призвело до того, що ми, на жаль, втратили Крим та частину Донецька та Луганська. В таких умовах ми вимушені були кардинально змінити підходи та пріоритети”, - повідомив Полторак.

Читайте також: Полторак готовий ділитися "шпаргалками" з наступниками у МОУ

Головним пріоритетом у 2014 році в міністерстві визначили вступ до НАТО та реформу ЗСУ. Перші два роки були спрямовані на формування ЗСУ, розгортання нових сил та планування, підготовку і прийняття документів стратегічно-оборонного характеру.

Звітуючи про реформу апарату міністерства, Полторак повідомив, що було розформовано 15 структурних підрозділів. Натомість створено 8 підрозділів та чотири військові частини, безпосередньо підпорядковані Міноборони. Штатну чисельність апарата скоротили на 179 посад (23%). Ці та інші зміни дозволили зробити роботу міністерства більш ефективною, вважає міністр.

Крім того, Полторак повідомив, що наразі кардинально збільшена чисельність ЗСУ. “Чисельність Збройних сил була збільшена практично вдвічі і досягла 250 тисяч чоловік. Суттєво був нарощений бойовий склад ЗСУ”, - повідомив міністр. Так, загальна кількість бригад, полків зросла з 99 у 2014 році до 142 на зараз.

Читайте також: Військовим виплатять премії до Дня Незалежності

“Збройні сили планово переходять на професійну складову. На сьогодні 92% Збройних сил — це люди, які підписали контракт і є професійними військовими, які мають досвід, пройшли навчання, і тільки 8% - це військові строкової служби”, - повідомив Полторак.

Також міністр доповів про удосконалену загальну структуру ЗСУ, відновлення структури мобілізаційної готовності, створення нової системи тероборони, покращення грошового забезпечення, технікою та озброєнням.

“Зараз перший етап реформ знаходиться на стадії завершення, треба переходити на наступний - другий, і нам треба чітко розуміти пріоритети — ракетобудування, підвищення можливості ППО, впровадження нових технологій і рішень щодо системи радіоелектронної боротьби та ін.”, - зазначив Полторак.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-