Хуг: Світова спільнота має продовжувати підтримувати Україну

Хуг: Світова спільнота має продовжувати підтримувати Україну

Укрінформ
Риторика нового українського лідера створює передумови для просування Мінського процесу, проте прогресу можна домогтися лише у разі кроків назустріч Москви та підтримки міжнародного співтовариства.

Про це кореспондентові Укрінформу сказав колишній перший заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Олександр Хуг.

«Однозначно, риторика нової адміністрації є риторикою миру і добрих намірів. Якщо буде політична воля з обох сторін, це спрацює», - сказав Хуг.

Він зазначив, що зафіксовані спостерігачами порушення режиму припинення вогню, подальше руйнування інфраструктури на Донбасі «кидають виклик дуже позитивній риториці нової адміністрації».

Читайте також: Коли російські військові підуть з Донбасу, там буде мир - Волкер

Хуг вважає, що відсутність позитивної динаміки пов'язана з тим, що досі жодна зі сторін не проявляла достатньо політичної волі для виконання Мінських угод. Без відведення важких озброєнь і військ перемир'я буде порушуватися знову і знову.

Новому керівнику СММ (днями керівництво СММ перейшло від Ертугрула Апакана Яшару Халіту Чевіку) Хуг радить продовжувати підтримувати Мінський процес, виконуючи мандат місії, за який проголосували всі 57 країн-членів.

Читайте також: ОБСЄ передала Україні обладнання для розмінування

Хуг при цьому звернув увагу на те, що перші Мінські домовленості були підписані у 2014 році, коли конфлікт був ще дуже «свіжим». А через 5 років неможливо очікувати дуже швидких змін навіть при активних зусиллях. Проте, колишній спостерігач налаштований «оптимістично».

За його словами, наразі вкрай необхідне продовження підтримки України з боку міжнародного співтовариства. Необхідно підтримувати Україну, її нову адміністрацію і зберігати тиск на іншу сторону, адже зусиллями лише Києва вирішити ситуацію не вдасться, вважає Хуг.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-