Скасувати заборону на торгівлю з ОРДЛО може тільки Радбез — Кучма

Скасувати заборону на торгівлю з ОРДЛО може тільки Радбез — Кучма

Укрінформ
Російська сторона і представники ОРДЛО на засіданні в Мінську 5 червня порушували питання економічної блокади непідконтрольних Україні територій Донбасу, але рішення про скасування тимчасової заборони на переміщення товарів через лінію зіткнення може ухвалити тільки РНБО.

Про це заявив на брифінгу в АПУ представник України у Тристоронній контактній групі другий президент України Леонід Кучма, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Щодо питання блокади - немає ніякої (економічної - ред.) блокади. Шановне товариство, почитайте рішення РНБО і потім указ Порошенка - це тимчасова заборона переміщення вантажів через лінію зіткнення. Яка це блокада? А ми ж добре знаємо, що сотні, тисячі людей кожного дня перетинають КПВВ і кожній людині дозволяється 50 кг з собою нести", - сказав Кучма.

Водночас він визнав, що питання зняття економічної блокади виникає на кожному засіданні Тристоронньої контактної групи. За словами Кучми, його зараз порушує "в тому числі російська сторона, окрім ОРДЛО".

"Але ми чітко заявляємо, що рух повинен бути двостороннім. Якщо під час цієї, так би мовити, заборони руху націоналізували всі українські підприємства, так ви спочатку дайте нам відповідь, коли ви збираєтеся їх повертати? У нас Контактна група, ми не можемо прийняти рішення, і я там наголошував, що ми не можемо відмінити Указ Президента", - акцентував Кучма.

Відповідаючи на запитання журналістів щодо умов скасування Україною заборони на тимчасове переміщення товарів через лінію зіткнення, представник України у ТКГ зауважив, що повинне бути рішення РНБО, в якому має бути дано доручення, зокрема уряду, що потрібно в цьому плані зробити "і нашій, і тій стороні для того, щоб процесуально вирішити це питання".

Кучма також підкреслив, що націоналізовані на окупованому Донбасі підприємства обов'язково мають бути повернуті власникам.

Водночас він зауважив, що у деяких бізнесменів немає бажання їх забирати, бо вони за цей час доведені до жахливого стану.

"Це проблема з проблем, не те що вони там скажуть: "Забирайте будь ласка!" І що з цим робити?... Як забирати? А механізм? А питання безпеки?.. Одні питання, одні проблеми! Тому повинен бути зроблений міжнародний аудит, а потім вже приймати остаточне рішення. Тому я кажу, що повинно бути проведено засідання РНБО і дані всі відповідні доручення, у тому числі по цій проблемі", - резюмував Кучма.

Читайте також: Кучма заявив, що "не стріляти у відповідь" на Донбасі — його особиста позиція

Як повідомлялося, під час засідання Тристоронньої контактної групи в Мінську 5 червня прозвучала пропозиція про зняття економічної блокади з непідконтрольних Києву районів Донбасу. Спеціальний представник ОБСЄ в ТКГ Мартін Сайдік повідомив, що з такою пропозицією виступив Леонід Кучма, її було підтримано представниками ОРДО і ОРЛО, і це питання буде на розгляді економічної підгрупи наступного разу.

Водночас представник Росії на переговорах Борис Гризлов в інтерв’ю російським ЗМІ заявив, що економічній підгрупі вже доручили обговорити відновлення економічних зв’язків у випадку ухвалення Києвом відповідного рішення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-