Військовим радникам з країн ОБСЄ показали новітню російську зброю на Донбасі

Військовим радникам з країн ОБСЄ показали новітню російську зброю на Донбасі

Фото
Укрінформ
Група військових радників країн-учасниць ОБСЄ 23-25 травня здійснила візит до зони проведення Операції об’єднаних сил на Донбасі, у ході якого детально ознайомилася з усіма аспектами російської гібридної агресії проти України.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомив представник Міністерства оборони України при Постійному представництві України при міжнародних організаціях у Відні полковник Борис Семишкур.

"Загалом в ознайомчій поїздці в зону ООС у супроводі українських представників взяли участь 13 військових радників країн-учасниць ОБСЄ – з Австрії, Грузії, Канади, США, Молдови, ФРН, Румунії, Франції, Швеції, Польщі, Литви, Туреччини, Фінляндії", - зазначив він.

У перший день поїздки військові дипломати провели зустріч у Краматорську з командувачем Операції Об’єднаних сил генерал-лейтенантом Олександром Сирським. Командувач ООС ознайомив іноземних гостей з ситуацією та поточною оперативною обстановкою в районі проведення операції Об’єднаних сил. Зокрема, він розповів про порушення режиму припинення вогню з боку російсько-окупаційних військ, обстріли населених пунктів, створення перешкод патрулям СММ ОБСЄ з боку представників збройних формувань РФ. "Під час зустрічі генерал-лейтенант Олександр Сирський продемонстрував докази присутності російсько-окупаційних військ на території Донецької та Луганської областей, а також провів короткий статистичний показ зразків зброї РФ, виявленої на території України, які є на озброєнні виключно російської армії", - зазначив Семишкур.

Зокрема, були представлені докази активного використання РФ на Донбасі таких систем, як БПЛА “Орлан-10”, комплекс РЕБ “Леєр-3”, БПЛА “Тахион”, “Гранат-1”, “Гранат-2”, “Гранат-4”, “Форпост”, “№2166 - Topographer”. “Всі вище наведені системи неодноразово фіксувались в зоні конфлікту. Крім того, була можливість ознайомитись із деякими зразками сучасних БПЛА російського виробництва, які були збиті у повітряному просторі України нашими силами на Донбасі”, - вказав представник МОУ при ППУ.

Читайте також: СЦКК повідомляє про обстріл житлових будинків у Верхньоторецькому

Зазначається, що 23 травня група військових радників країн-учасниць ОБСЄ відвідала м. Соледар, де було проведено брифінг із представниками Спільного центру координації і контролю (СЦКК). Під час зустрічі іноземні військові були поінформовані, зокрема, про те, що з моменту початку ООС (30 квітня 2018 року) було зафіксовано 10076 випадків порушення режиму припинення вогню, при цьому представник СЦКК зазначив, що ЗСУ відкривають лише вогонь у відповідь, у разі якщо РОВ вчиняють провокативні дії та обстрілюють позиції наших сил.

Військові радники країн ОБСЄ відвідали Донбас Фото: ООС

Також іноземній делегації розповіли про активне використання РФ високотехнологічних комплексів РЕБ, таких як "Репелент-1", "Леєр-3", "Красуха-2", "Билина" та інші, які дозволяють здійснювати глушіння безпілотників СММ ОБСЄ в радіусі понад 50 км з метою унеможливлення моніторингу та виявлення прихованого розміщення сил і техніки РОВ. Крім того, військові з країн-учасниць ОБСЄ були поінформовані про ще одне питання, яке повністю ігнорується РФ - забезпечення повного контролю урядом України над державним українсько-російським кордоном, через який не припиняються поставки з території РФ в ОРДЛО боєприпасів, пального та техніки. Представник СЦКК також повідомив присутнім, що, вийшовши в односторонньому порядку з СЦКК, РФ намагалась змусити українську сторону прийняти умови на яких представники незаконних утворень увійшли б до СЦКК на рівних з українською стороною умовах, що б могло де-факто означати визнання Україною цих незаконно утворених формувань.

24 травня делегація військових радників відвідала Маріуполь, де було проведено ряд зустрічей із заступником ОТГ “Схід”, дирекцією Азовського судноремонтного заводу та мерією міста Маріуполь. Заступник командувача ОТГ “Схід” розповів присутнім іноземним дипломатам про безпекову ситуацію в зоні його відповідальності та наслідки діяльності РФ щодо створення перепон у вільному проходженні торгових судів через керченську протоку та Азовським морем.

"Під час відвідування порту міста Маріуполь, а також спілкування з дирекцією Судноремонтного заводу та мерією міста, військовим радникам країн-учасниць ОБСЄ було більш детально доведено саме економічну складову гібридної агресії РФ в Азовському регіоні", - зазначив Б.Семишкур.

Цього ж дня делегація здійснила переліт до м.Харкова, де були проведені зустрічі із представниками Харківської ОДА та СБ України в Харківській області. Іноземним дипломатам була доведена інформація щодо підривної діяльності спецслужб РФ, яка проводилась з метою розхитування ситуації у місті та регіоні в цілому і створення т.зв. "ХНР". Зокрема, представник СБУ повідомив, що протягом 2014-2015рр. спецслужбами РФ було вчинено 39 терористичних актів, ще 19 терактів було попереджено. Крім того, викрито 23 угруповання, які діяли на користь спецслужб РФ.

“Метою організації візиту до України було продемонструвати військовим радникам країн-учасниць ОБСЄ складність та багатовимірність агресії, яку РФ розпочала та продовжує вести проти нашої держави. На шляху до досягнення своїх зовнішньополітичних цілей РФ вживає широкий спектр наявного інструментарію, починаючи від прихованої підривної діяльності своїх спецслужб, заходів економічного та політичного тиску та закінчуючи застосуванням своїх збройних сил", - зазначив полковник.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-