Росія

Росія "загубила" 80 полонених українців — Марчук

Укрінформ
Росія "встановила" лише 27 полонених, про ще 80 чоловік вона нічого не знає та "не знайшла їх".

Про це на своїй сторінці у Фейсбуці пише Євген Марчук, який до 19 травня був представником України у Тристоронній контактній групі.

«Принцип обміну заручниками «всіх на всіх» Україна підтримує. Але що виходить: обмінялися списками. Ми передали «туди» по відповідній процедурі з участю ОБСЄ і Міжнародного Червоного хреста (МЧХ) детальний список на 107 осіб, про яких ми точно знаємо, що вони живі і навіть знаємо, де вони там перебувають. Але нам через якийсь час з того боку відповідають, що «вони» встановили тільки 27 осіб. А про інших наших 80 чоловік нічого не знають і вони їх не знайшли. Один раз до таких незнайдених навіть попали двоє наших військових, яких офіційно відвідав представник ОБСЄ пан Т. Фріш. На мій погляд, це може бути пов’язано тільки з одним. Більшість із цих 80 наших могли бути піддані важким тортурам, і сліди цих тортур зразу ж видимі. А це Гаага. Інших причин я не бачу», – йдеться в дописі.

Читайте також: До полонених моряків у “Лефортово” не пускають адвокатів

«Чи, наприклад, інший прийом: представники ОРДЛО кожен раз включають до своїх списків на обмін «всіх на всіх» осіб, які вчинили особливо тяжкі злочини, які не мають жодного відношення до війни на Донбасі, а вчинили ці злочини під час подій на Майдані (спецназ «Беркута») чи 2 травня в Одесі, чи вчинили теракти в Харкові та Запоріжжі. Це тільки дуже маленька особливість процесу обміну заручниками. А з цим процесом тісно пов’язана ще і проблема з тими, що пропали безвісти. А це сотні осіб», – продовжує Марчук.

Читайте також: Геращенко про полонених в ОРДЛО: Маємо дані про 81 українця

«Усе це сповна належить і до принципу «всіх встановлених на всіх встановлених». Тому Україна «ЗА» принцип обміну «всіх на всіх», але якщо це буде чесно і при активній участі міжнародних гуманітарних інституцій», – резюмує Євген Марчук. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-