На окупованому Донбасі захоплюють людей для створення

На окупованому Донбасі захоплюють людей для створення "обмінного фонду" - правозахисник

Укрінформ
На території ОРДЛО бойовики систематично захоплюють місцевих жителів для створення "обмінного фонду".
Про це під час прес-конференції в Укрінформу заявив голова ГО "Комітет захисту прав людини в місцях позбавлення волі", син однієї із заручниць бойовиків ОРДО Артур Чуйков.

"Людей затримують чи не щоденно, затримують по кілька осіб - так на непідконтрольній території нарощується "обмінний фонд" для обміну полоненими. На жаль, обмін вже дуже давно не проводився і востаннє це проводилось ще у грудні 2017-го року", - зазначив правозахисник.

Він розповів, що затриманих осіб спочатку відвозять "на підвали і гаражі", без офіційного повідомлення про затримання.

"Подібне затримання може тривати від одного місяця і на невідомі терміни, під час цього можуть робити з людиною будь-які маніпуляції, навіть стратити. Після цього людину переводять до СІЗО та звинувачують у зраді, шпіонажі та інших злочинах, до яких, ймовірно, люди і не були причетні", - розповів Чуйков.

Він зазначив, що затриманим не надають кваліфіковану юридичну допомогу, вони не мають доступу до медичної допомоги  не мають можливості бачитись та спілкуватись із рідними.

"Я хочу звернути увагу громадськості, що на території ОРДО є такий вид покарання, як "высшая мера наказания". Фактично, заручники можуть мати такий сумнівний кінець по незаконному вироку і бути навіть страченими. І ми повинні це не тільки розуміти і казати, але і розробляти заходи, привертати увагу преси, міжнародних організацій, дипломатичних місій у нас в державі", - додала директор ГО "Східна правозахисна група" Віра Ястребова.

Читайте також: РосТБ активно знімає постановочні відео про "українські" обстріли на Донбасі - розвідка

Як повідомляв Укрінформ, 21 травня низка місцевих правозахисних та громадських організацій об'єднались у коаліцію "Захист прав людини на Донбасі".

Ідеологом створення коаліції місцевих громадських організацій та правозахисників під назвою "Захист прав людини на Донбасі" виступив Представник омбудсмена в Луганській і Донецькій областях Павло Лисянський.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-