МЗС має рекомендувати росіянам залишити ОРДЛО - Гримчак

МЗС має рекомендувати росіянам залишити ОРДЛО - Гримчак

Укрінформ
МЗС України має повідомити громадян Російської Федерації про небезпеку перебування на території ОРДЛО.

Про це "Прямому" заявив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Юрій Гримчак.

"Я вважаю, що сьогодні вже треба робити офіційну заяву від Міністерства закордонних справ України, що перебування громадян РФ на території ОРДЛО є небезпечним для їх життя та здоров’я, та рекомендувати їм залишити територію. Це буде запобіжник, щоб завтра війська РФ не прийшли захищати громадян РФ на територію ОРДЛО", - сказав Гримчак.

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні Росія у Новошахтинську Ростовської області відкрила центр видачі паспортів мешканцям окупованих територій Луганської області. Причому документи на отримання паспорта навіть не треба везти особисто — їх можна передати через “уповноваженого”.

24 квітня президент РФ Володимир Путін підписав указ "Про визначення з гуманітарною метою категорії осіб, які мають право звернутися із заявами про прийом до громадянства Російської Федерації у спрощеному порядку".

У документі йдеться, що жителі окупованих територій Донецької та Луганської областей України мають право отримати російське громадянство за спрощеною процедурою. Зокрема, їм не потрібно отримувати дозвіл на тимчасове проживання і посвідку на проживання.

Читайте також: Першими паспорти РФ отримають бойовики на Донбасі — Тука

Німеччина, Франція, Польща, Бельгія, Великобританія, Італія, Нідерланди та Швеція заявили, що вважають указ Путіна про видачу російських паспортів жителям окупованого Донбасу підривом суверенітету України, порушенням Мінських домовленостей і причиною для глобального занепокоєння.

Країни ЄС закликали Росію утриматися від подібних дій, що ставлять під загрозу імплементацію Мінських домовленостей і перешкоджають повному відновленню контролю українського уряду над окупованими територіями.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-