Чим військовий лідер відрізняється від цивільного?

Чим військовий лідер відрізняється від цивільного?

Укрінформ
В одеській мехбригаді-28 стартував особливий тренінг для офіцерів

Пілотний освітній курс для офіцерів молодшої командної ланки "Менеджмент та лідерство у військовому підрозділі" стартував поблизу Одеси – на базі постійної дислокації 28-ї окремої механізованої бригади Збройних Сил України.

Кореспонденти Укрінформу зустрілися з командуванням ОМБР-28, організаторами освітнього тренінгу і побували на одному з занять для молодих офіцерів, які в лютому повернулись до смт Чорноморське у межах ротації після участі в бойових операціях об'єднаних сил.

ЯК БУТИ ВІЙСЬКОВИМ ЛІДЕРОМ: НОВИЙ ПІДХІД

"Програма розрахована на командирів рот, батарей та інших підрозділів бригади, що є основними тактичними одиницями ЗСУ. Ініціативу благодійного фонду "Повернись живим" щодо вдосконалення офіцерами своїх управлінських спроможностей і психології в суворих армійських реаліях підтримали Міністерство оборони та Генеральний штаб ЗСУ. Адже від злагоджених дій військових підрозділів залежить успіх їх підлеглих", – розповів журналістам заступник командира ОМБР-28 Юрій Крупко, що повернувся.

Офіцерів навчають ефективно розставляти пріоритети і ставити завдання – як в бойових умовах, так і в тилу, констатує підполковник Крупко.

"На відміну від підходів, що практикувались у радянський період, коли неодмінно показували – хто кращий, а хто гірший, зараз командирів орієнтують на те, що ми всі – єдина родина, у кожного є свої обов'язки, але всі ми рівні й у всіх одна мета. Так рота чи батарея стає одним єдиним механізмом", – акцентує Крупко.

За словами керівника військового відділу фонду "Повернись живим" Наталі Калмикової, "протягом трьох років ми вивчали феномен військового лідерства у США та інших державах НАТО і зараз адаптуємо його до українських реалій – розпочали тренінги на постійній основі. Прагнемо допомогти комусь покращити, а комусь здобути ефективні інструменти позиціонування себе як надійних лідерів у військових підрозділах. Ми виходимо з того, що командир – це одна частина служби, але є також неформальна – офіцер мусить бути визнаним лідером за своїми якостями, що забезпечує успіх дій підлеглих військовослужбовців".

Заняття з бойовими офіцерами ведуть досвідчені викладачі Центру лідерства Львівської бізнес-школи УКУ. Це – Андрій Рождественський, що донедавна був профайл-аналітиком в ізраїльській службі безпеки, спеціалізуючись у сфері контртерористичної діяльності й спеціальних комунікацій, та Олександра Альхімович – сертифікований менеджер Королівського інституту з розвитку персоналу в Лондоні, що очолює в Україні потужну IT-компанію Luxoft.

На думку Калмикової, "формат тренінгів – поєднання теоретичних знань з набуттям практичних кейсів – є дуже конструктивним підходом, бо офіцери мають змогу відпрацьовувати наживо постановку бойових та повсякденних завдань підлеглим, вдосконалювати форми спілкування з ними, а також одного з одним".

У такий спосіб вперше в армійських умовах реалізуються окремі важливі елементи лідерства і менеджменту, які традиційно опановують у військових вишах та академіях. І ми це вважаємо своїм вкладом у підвищення спроможності Збройних Сил України, акцентує керівник військового відділу фонду "Повернись живим".

Як ми пересвідчились, командири молодшої ланки дуже зацікавлені в тому, щоб здобути сучасні знання та уміння, ми бачимо зворотний зв'язок, бажання активно взаємодіяти, каже Калмикова. І це не дивно: адже лідерство прийшло в бізнес з армії, а зараз ми повертаємо вдосконалені методи управління й ініціативності знову в армію. З урахуванням особливостей функціонування військових підрозділів як ієрархічних структур, де менше простору для самодіяльності. Офіцери розуміють, щоб бути справжнім сучасним лідером, треба володіти набором інструментів впливу, які ми їм надаємо.

ЧИ БУВАЄ ОФІЦЕРОВІ СТРАШНО?

Виконавчий директор Центру лідерства, що викладає у Львівській бізнес-школі УКУ, Андрій Рождественський уточнює: "Ми проводимо заняття з офіцерами бригади у форматі тренінгу і кейс-методу, який практикується, зокрема, в Гарвардському університеті. Ми реалізуємо свій досвід через дискусії, застосовуємо рольові вправи, залучаючи командирів молодшої ланки до постановки бойових та інших завдань і націлюючи на зворотний зв'язок з підлеглими по службі. Завдяки цьому, власне, офіцери можуть бачити свої сильні й слабкі місця, спільно робимо аналіз, зокрема й над помилками, щоб ставати більш ефективними як в умовах бою, так і під час рутинної служби у військовій частині".

Андрій Рождественський
Андрій Рождественський

Основний елемент програми, яку почали реалізувати, наголошує кандидат психологічних наук Рождественський, "це – формування лідерства характеру. Бо вважаємо, що для лідера важливий не лише певний рівень компетенцій і формальних командних повноважень. Ми орієнтуємо офіцерів на потребу виробляти в себе такі риси характеру, як візійність, драйв, цілісність, справедливість, зваженість, критичність суджень. Чому це актуально? Бо навіть дуже компетентні люди, які не зуміли здолати деяких слабких рис характеру, можуть у критичні моменти для військовослужбовців не справитись зі своїми головними обов'язками. Важливо правильно реагувати, наприклад, у ситуації, коли на полі бою тобі в якийсь момент стало страшно, а в цей час на тебе звернуті погляди підлеглих".

Якраз такі й схожі ситуації є предметом наших тренінгів і рольових вправ, і ми бачимо до них великий інтерес офіцерів.

"Якщо вдасться поставити навчання на системний рівень, наголосив Рождественський, це сприятиме боєготовності армійських підрозділів. Скажу більше: під час спілкування з командирами рот і батарей у межах системного опанування військовим менеджментом у мене виникла впевненість у поліпшенні рівня збройного захисту держави. Однак досі актуальним завданням залишається піднесення престижності служби в армії, як це є, для прикладу, в Ізраїлі, де вважається нормою: якщо не служив у армії, утруднюються чи й закриваються багато можливих шляхів просування в політичній і державній кар'єрі. Мені здається, схожий підхід у нинішніх умовах міг би бути й в Україні, яка фактично перебуває у стані відбиття військової агресії".

КУРС ІЗ ЛІДЕРСТВА МОЖУТЬ ВКЛЮЧИТИ ДО ПРОГРАМИ ВІЙСЬКОВИХ ВИШІВ

Завдяки тренінгу лідерства, до якого залучено 28 офіцерів, стверджує Рождественський, "формуємо у молодих командирів мехбригади організаційні та людські потенції, пов'язані з відданістю справі, патріотизмом і навіть жертовністю при відстоюванні інтересів своєї країни. Керуємось при цьому багаторічними результатами досліджень, усвідомлюючи водночас і відмінності, які існують між військовими й цивільними лідерами".

Костянтин Шашков

Варто зазначити, що під час тренінгу організатори використовують як рольові вправи, діючи відповідно до повноважень офіцерів бригади, так і залучають їх до аналізу запропонованих моделей поведінки тих чи інших лідерів. Це викликає особливий інтерес в учасників занять.

"Мій військовий стаж – уже близько семи років, але досі не стикався з таким системним підходом до вдосконалення управління особовим складом, аналізу моделей поведінки і формування відносин між військовими", – не став приховувати один з учасників тренінгу – комбат Костянтин Шашков.

Заняття офіцерів ОМБР-28 організовані за модульною системою, графік їх проведення упродовж найближчих місяців у шести військових бригадах поки що узгоджується у Міноборони та Генеральному штабі ЗСУ. І якщо проект "Менеджмент та лідерство у військовому підрозділі", ініційований фондом "Повернись живим", здобуде підтримку, то в майбутньому буде включений МОУ до програми військових вишів у вигляді навчального курсу з лідерства.

Михайло Аксанюк, Одеса
Фото і відео Ніни Ляшонок

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-