Координатора ОБСЄ не пустили до трьох українських заручників у Луганську — Геращенко

Координатора ОБСЄ не пустили до трьох українських заручників у Луганську — Геращенко

Укрінформ
Координатору ОБСЄ Тоні Фрішу в окупованому Луганську відмовили у зустрічі з трьома українськими заручниками.

Про це повідомила перший заступник Голови Верховної Ради, уповноважений Президента з питань мирного врегулювання ситуації у Донецькій та Луганській областях Ірина Геращенко у Facebоok.

"Погані новини з окупованого Луганська. Сьогодні координатор ОБСЄ Т. Фріш відвідав тюрми в окупованому місті, бойовики відмовили йому в зустрічі з нашими заручниками Дєєвим, Іванчуком, Орищуком, на чому наполягала українська сторона. Й дозволили відвідати тільки трьох інших незаконно утримуваних", - написала вона.

Геращенко наголосила, що до названих українських військових жодного разу впродовж кілької років не допускали представників міжнародних організацій - ані МКЧХ, ані ОБСЄ.

"В нас є всі підстави для серйозного занепокоєння повною ізоляцією українських військових, незаконно утримуваних окупантами", - заявила перший віце-спікер.

Вона висловила обурення діями РФ, яка утримує українських заручників, і підконтрольних їй представників так званої окупаційної "влади" в ОРДЛО.

"На жаль, світ і ОБСЄ підігрують цим грубим порушенням прав людини з боку РФ, не надаючи відповідної оцінки та реакції", - зауважила Геращенко.

Читайте також: Координатор ОБСЄ відвідає заручників в окупованому Луганську

За її словами, разом із представниками СБУ з Центру звільнення заручників вона підготувала листи до МЗС України та до представника ОБСЄ в ТКГ Мартіна Сайдіка, в якому висловлено протест у зв'язку з "недопуском до українських заручників і тим, що посол Фріш дозволив собі в окупованому Донецьку стати учасником знімання антиукраїнського пропагандистського відео проросійськими сепаратистами і РФ". На переконання першого віце-спікера, це потребує окремої реакції з боку українського МЗС.

Геращенко також зауважила, що поінформувала Президента Петра Порошенка і міністра закордонних справ Павла Клімкіна про недопуск представника ОБСЄ до всіх тих заручників, на відвіданні яких наполягала українська сторона.

"Звернулася з проханням, щоб тема звільнення заручників порушувалася під час зустрічі П.Порошенка з канцлером Німеччини А.Меркель 12 квітня", - додала перший заступник Голови ВР.

Як повідомлялося, раніше координатор ОБСЄ Тоні Фріш відвідав окупований Донецьк, де зустрівся з чотирма заручниками-військовими та двома цивільними особами, яких незаконно утримують бойовики.

Загалом, за словами Геращенко, посол мав змогу відвідати лише третину з тих, прізвища яких українська сторона вказувала у списку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-