Усі реактивні снаряди для РСЗВ переміщені у сховища — Генштаб

Усі реактивні снаряди для РСЗВ переміщені у сховища — Генштаб

Укрінформ
В захищені сховища, станом на сьогодні, переміщено 100% снарядів до реактивних систем залпового вогню.

Загалом же потреба в захищених залізобетонних сховищах для укриття боєзапасу становить 336 одиниць.

Про це заявив начальник озброєння ЗСУ Микола Шевцов під час брифінгу щодо стану забезпечення ЗСУ озброєнням та військовою технікою протягом 2014-2018 років, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“В захищені сховища переміщено 178,0 тис. тонн ракет та боєприпасів, що дало змогу укрити 100% реактивних снарядів до реактивних систем залпового вогню та дефіцитні номенклатури боєприпасів. Переукупорено близько 34 тис. тонн боєприпасів”, - повідомив Шевцов.

Він наголосив, що після виникнення надзвичайних ситуацій на військових арсеналах будівництво захищених залізобетонних сховищ для укриття боєзапасів було визначено як пріоритет. “Потреба Збройних Сил України становить близько 336 таких сховищ, враховуючи те, що з 1991 по 2014 рік 50% боєприпасів зберігалось на відкритих майданчиках”, - наголосив Шевцов, додавши, що наразі для збереження боєзапасу було проведено значну роботу з розосередження боєприпасів, укриттю їх у захищені сховища та евакуацію з території лівобережної України.

У свою чергу начальник Центрального управління безпеки військової служби ЗСУ Микола Швець повідомив, що протягом 2014-2018 рр. перевезено між арсеналами, базами та складами для розосередження 326 тисяч тонн боєприпасів, що становить орієнтовно 5,5 тисячі вагонів. Це дало можливість зберегти частину боєприпасів, які були на тих арсеналах, де виникли надзвичайні події.

Читайте також: ЗСУ поступово переходять на українські ракети та боєприпаси

З початку 2019 року, за словами Швеця, вже переміщено понад 30 тисяч тонн боєприпасів та авіаційних засобів ураження. Водночас залишаються проблеми з боєприпасами, що зберігались у ящиках. “Критична номенклатура наразі — це з ящиками для утриманням боєзапасу. На ці засоби утримання ніхто ніколи не звертав увагу, і на сьогодні сотні тисяч боєприпасів потребують переукупорення. Нами вже налагоджена робота і розгорнуті цехи для виробництва тари, і вже на сьогодні переукупорено 34 тис. тонн боєприпасів”, - повідомив Швець.

Представник Генштабу також розповів про реконструкції трьох арсеналів зберігання боєзапасів з урахуванням передового сучасного світового досвіду, у тому числі досвіду країн НАТО. Так, у 2018 році були розроблені проекти реконструкції технічних територій трьох арсеналів, що пройшли державну експертизу та передбачають будівництво 136 захисних залізобетонних обсипних сховищ трьох типів. Сховища планується обладнати сучасними системами пожежогасіння, об’єктової охоронної сигналізації та відеоспостереження, електричними мостовими підвісними кранами, охоронним периметром з установленням сучасних технічних засобів охорони; системою раннього виявлення надзвичайних ситуацій; блискавкозахисними пристроями; системами протипожежного водопостачання та енергетичного постачання; пожежно-охоронною сигналізацією, відеоспостереженням; дорогами з твердим покриттям; залізничними коліями.

Як повідомили під час брифінгу, проведення реконструкції технічних територій передбачається у три черги до кінця 2021 року. У третьому кварталі 2018 року вже були розпочаті роботи з будівництва першої черги захисних обсипних сховищ у кількості 35 одиниць. Завершення їх будівництва, згідно з затвердженим календарним планом, заплановано наприкінці 2019 року.

Фото: Міноборони

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-