Про новий мирний план Сайдіка щодо Донбасу МінТОТ знає лише з преси

Про новий мирний план Сайдіка щодо Донбасу МінТОТ знає лише з преси

Укрінформ
Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб не отримувало пропозицій щодо нового плану мирного врегулювання конфлікту на Донбасі, автором якого є спецпредставник ОБСЄ Мартін Сайдік.

Про це заявив голова МінТОТ Вадим Черниш у коментарі журналістам, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми бачили в пресі заяву пана Сайдика, пропозицій офіційних міністерство наше не бачило, вони не надходили нам по офіційних каналах. Обговорювати інтерпретації та окремі заяви ми не можемо, тому що треба обговорювати предметно те, що ти побачив", - сказав він.

За словами міністра, поки що такий план виглядає як "пропозиція від приватної особи".

"Дочекаємось, попрацюємо з колегами з МЗС та інших відомств, якщо така пропозиція може бути розглянута. Тому що поки що це виглядає ніби як пропозиція від приватної особи", - зазначив Черниш.

Читайте також: Сайдік розповів подробиці нового мирного плану для Донбасу

Як повідомляв Укрінформ, спеціальний представник голови ОБСЄ в Україні та у Тристоронній контактній групі (ТКГ) Мартін Сайдік заявив в інтерв’ю австрійській газеті Kleine Zeitung про новий план мирного врегулювання конфлікту на Донбасі, який повинен замінити Мінські домовленості і який мають затвердити країни "нормандської четвірки" – Україна, РФ, Франція та Німеччина.

План передбачає, що окрім спільної місії ООН та ОБСЄ (з військовим та поліцейськими компонентами і міжнародною адміністрацією на ОРДЛО), концепт також передбачає організоване Євросоюзом агентство з відбудови Донбасу.

Згідно з цим концептом, ООН та ОБСЄ мають діяти не паралельно, а разом під спільним керівництвом на чолі з так званим спеціальним представником: це стосується як військового та поліцейського компонентів з боку ООН, так і спостережної місії ОБСЄ, яка вже діє на місцях.

Крім того, пропонується створення Євросоюзом агентства з реконструкції, яке б діяло на Донбасі на кшталт того, яке раніше ЄС мав на Балканах. Це агентство, діяльність якого має поширюватися на всі райони Донецької та Луганської областей, має співпрацювати зі спільним керівництвом місії ООН та ОБСЄ, але не знаходитися під його керівництвом.

За словами Сайдіка, новий план був презентований під час останнього засідання Ради міністрів закордонних справ ОБСЄ у грудні в Мілані, де були присутні представники України, Росії, Німеччини та Франції і "могли задавати питання та робити коментарі".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-