"Уряд ЛНР" вкрав третину виділених Росією грошей - ІС

Укрінформ
У 2016-2018 роках окупаційна влада так званої ЛНР вкрала з бюджету третину грошей, виділених Росією на утримання окупованої території Луганської області.

Про це повідомляє в четвер група "Інформаційний спротив".

"За оперативними даними групи "Інформаційний спротив", у 2016-2018 роках окупаційна влада "ЛНР" розкрадала в особливо великих розмірах бюджетні кошти, що виділяються Російською Федерацією на утримання окупованої території Луганської області", - йдеться в повідомленні.

За даними "ІС", у схемах з відмивання і розкрадання коштів задіяні "керівники" середніх і великих "державних" унітарних підприємств, підприємств соціальної сфери, таких як медичні установи (лікарні, госпіталі, будинки для людей похилого віку, інтернати тощо), а також великих торговельних мереж і підприємств, зайнятих у сфері постачання палива, вугілля.

"Ці схеми були вибудовані чиновниками різних рівнів, під безпосереднім керівництвом самого "голови ради міністрів ЛНР" Сергія Козлова, його заступників та профільних "міністрів", - наголошується в повідомленні.

Зокрема, як пишуть в "ІС, у сфері "міністерства охорони здоров'я" система виведення грошей із бюджету має такий вигляд: через певну групу лікарень, керівники яких призначені особисто заступником голови "радміну" з питань соціальної сфери Наталією Тихонською, була визначена група головних лікарів, відповідальних за конкретні схеми з відмивання бюджетних коштів.

Крім того, як пише "ІС", чітка схема виведення грошей спостерігається і в "міністерстві соціальної політики". Основна частина схеми побудована на махінаціях із пенсіями пацієнтів установ соціальної сфери (інтернати, будинки для людей похилого віку, центри реабілітації, психоневрологічні інтернати). "Згідно з законодавством, пенсія пацієнта психоневрологічного диспансеру ділиться на дві частини: одна частина йде в установу на утримання пацієнта, а інша частина має зараховуватися на особистий рахунок пацієнта. За вказівкою "міністерства" всі керівники соціальних установ мають право розпоряджатися особистими рахунками пацієнтів (договір з банком, підроблені доручення тощо). Ці кошти йдуть нібито на особисті потреби пацієнтів, переводяться в готівку й передаються "міністру" Павлу Ляскевичу, далі Тихонській, далі Козлову", - зазначили в "ІС". Як повідомляється, левову частку в загальній системі розтрати бюджетних коштів, що виділяються на соціальну сферу, становлять фіктивні закупівлі особливо дорогих психотропних препаратів через підставні фірми, афільовані зі згаданими "чиновниками".

Меншу частку в цій системі становлять махінації з поставками продуктів харчування, м'якого інвентарю, одягу для пацієнтів, "липові" будівництва і ремонти. "Особливо можна виділити схему за наявністю "мертвих душ" під час виплати пенсій і соцвиплат. Загальна сума збитків у соціальній сфері приблизно становить близько 300 мільйонів рублів", - заявляють в "ІО".

Крім того, за даними групи, в сегменті паливно-енергетичного комплексу чітко простежуються махінації з коштами в особливо великих розмірах за безпосередньої участі "чиновників" вищого рангу. "Оптом бензин і дизпаливо надходять у "республіку" через єдину фірму-прокладку, зареєстровану в РФ, засновниками якої є особи, близькі до Козлова та Плотницького (колишнього ватажка "ЛНР" Ігоря Плотницького - ред.). Постановою "уряду республіки" зі складу "державного підприємства" ГУЛ "Луганськнафтопродукт" було виведено всі автозаправки й нафтобази для передачі їх у "фонд держмайна" (нібито під приводом збитковості). Наступними постановами ці ж заправки і бази було передано в оренду (за 30 тисяч рублів на місяць) приватним компаніям, власниками яких є родичі та друзі Козлова і Плотницького", - йдеться в повідомленні.

Зазначається також, що не менш цікаві схеми пов'язані з незаконним видобутком вугілля і його переробкою на території України. "Практично всі незаконні шахти підконтрольні й курируються "генпрокуратурою ЛНР". Оборот незаконного вугілля досягає десятків мільйонів доларів. Завдяки цьому колишнього "генерального прокурора ЛНР" Заура Рауфовича Ісмаїлова Козлов призначив "міністром юстиції", для подальшого курирування цієї нелегальної схеми", - пише "ІС".

Читайте також: Москва знову блокує пошук зниклих безвісти на Донбасі українців

Група "ІС" також повідомляє, що по лінії "заступника голови ради міністрів ЛНР" Олександра Дробота, відповідального за гуманітарну допомогу з РФ, а також сільське господарство і промисловість, має місце розкрадання бюджетних коштів і гуманітарної допомоги в особливо великих розмірах. "За два роки через найбільшу в "республіці" державну торговельну мережу "Народний магазин" було розпродано велику частину гуманітарної допомоги з Росії. Але масштаби крадіжок досягли таких розмірів, що з монопольної і процвітаючою торговельної мережі зробили мережу магазинів-банкрутів. Лише на сьогодні "Мережа магазинів "Народний" має заборгованість перед місцевими постачальниками товарів більш ніж на 300 мільйонів рублів. На нарадах з постачальниками про борги Дробот пояснює ситуацію тим, що кошти з торгової мережі виводилися нібито "для потреб армії". В середньому, сума вкрадених російських бюджетних грошей перевищує мільярд рублів! Також Дроботом організовано мережу підставних фірм, що займаються "відмиванням" гуманітарної допомоги як із РФ, так і по лінії ООН", - стверджують в "ІС".

Таким чином, як підсумували в групі, за безпосередньої участі членів "уряду ЛНР" організовано основні схеми з відмивання бюджетних коштів у всіх основних сферах республіки. "Всі схеми зав'язані на людях, які тісно пов'язані з колишніми керівниками Луганської області, які проживають на території України. Основним куратором усіх злочинних схем є "голова уряду ЛНР" Козлов. Махінації, приховування, розкрадання бюджетних коштів досягли колосальних розмірів і становлять уже більше третини всіх коштів бюджету "республіки", що виділяються РФ на утримання окупованих територій Луганської області", - наголошується в повідомленні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-