Генштаб попереджає військових про небезпеку селфі і месенджерів в ООС

Генштаб попереджає військових про небезпеку селфі і месенджерів в ООС

Укрінформ
Через мобільні телефони російські окупаційні війська намагаються ідентифікувати українських військових, визначити місце розташування підрозділів ЗСУ та зброї.

Так само небезпеку становлять використання месенджерів та ведення фотозйомки.

Про це під час брифінгу на тему "Першочергові заходи з кібернетичної безпеки, які проводяться в Збройних Силах України» заявив начальник головного управління зв’язку та інформаційних систем Генштабу ЗСУ Володимир Рапко, інформує кореспондент Укрінформу.

“Ми часто бачимо як РФ намагається з допомогою мобільних телефонів ідентифікувати наші підрозділи та місця їх розташування, щоб нанести на свої карти координати перебування військ та зброї... РФ виявляє мобільні телефони, можливо, підключає до своєї хибної базової станції, тобто через неї йдуть усі повідомлення, всі розмови, вони бачать їх координати. І справа тільки в часі, щоб фізично знищити групу людей, які знаходяться біля телефонів”, - заявив Рапко.

Він наголосив, що військовослужбовцям не рекомендується використовувати мобільні телефони в зоні проведення ООС, аби не наражати на небезпеку себе та оточуючих. “Ми ще в 2014 році внесли зміни в закон України, в статут, де встановили командирам правило як використовувати мобільні телефони в зоні проведення бойових дій. Чим ближче до лінії зіткнення, тим більш жорстко ці правила виконуються, оскільки мобільний в зоні ООС - це велика шкода”, - заявив начальник управління.

Придбання нового мобільного, телефонної картки та знищення попередніх повідомлень, за словами Рапка, не убезпечують військовослужбовця, адже його ідентифікація відбувається за адресатами, з якими він контактував. Водночас він запевнив, що для військовослужбовців забезпечена можливість дзвонити рідним та близьким із дротового телефона на міські та мобільні оператори.

Читайте також: Під час захоплення українських кораблів були DDoS-атаки на сайт Міноборони

Так само представник Генштабу вважає небезпечним користування месенджерами та ведення фотозйомки мобільним телефоном. “Є серйозна шкода від фото військовослужбовця, який фіксує себе на місцевості. Зібравши декілька фото з цієї місцевості і прочитавши в коментах що пишуть, можна зробити повну картину того, що там відбувається”, - пояснив начальник управління. Він наголосив, що з військовослужбовцями постійно проводиться роз'яснювальна робота на цю тему.

“Збройні сили України приділяють значну увагу захисту своїх ресурсів від стороннього впливу через кіберпростір, - зазначив Рапко. - Робота йде за трьома напрямками: забезпечення наших підрозділів сучасним кіберобладнанням, навчання персоналу як правильно працювати на ньому, правильно захищати свої мережі, і третій напрямок — це кібергігієна. Це роз'яснювальна робота серед особового складу - як правильно користуватись новітніми засобами зв'язку та комунікації для того, щоб не наразити себе та оточуючих на небезпеку”.

В Генштабі запевнили, що в ЗСУ постійно проводяться навчання та підготовка підрозділу з кібербезпеки, а українські фахівці беруть участь у всіх заходах з кібербезпеки, які проводять країни НАТО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-