Росія заблокувала у Керченській протоці понад 140 суден

Росія заблокувала у Керченській протоці понад 140 суден

Укрінформ
У Керченській протоці російські окупанти продовжують створювати перешкоди для проходження кораблів в українські порти.

Про це повідомляє Держприкордонслужба.

"Російська Федерація, всупереч міжнародному праву, продовжує чинити перешкоди руху кораблів через окуповану нею Керченську протоку. Через це у Керченській протоці, яка відповідно до Конвенції ООН з морського права 1982 року використовується для міжнародного судноплавства, та поблизу неї спостерігається значне скупчення кораблів. За наявними в Держприкордонслужбі даними, станом на ранок 7 грудня на якірних стоянках і рейдах в очікуванні проходу Керченською протокою перебуває понад 140 суден, 98 з яких - з боку Чорного моря", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що наприкінці листопада кількість суден у Керченській протоці становила понад 400. Хоча в перші дні грудня ситуація дещо стабілізувалася, і декілька днів тому їх кількість знизилася до 105, на сьогодні знову фіксується збільшення.

У Держприкордонслужбі заявляють, що країна-агресор РФ навмисно продовжує порушувати норми Конвенції ООН з морського права 1982 року та Договору між Україною та Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки 2003 року, і змушує українські та іноземні торгові судна тривалий час очікувати на прохід.

Читайте також: Україна не відмовиться від права проходити Керченською протокою - Полторак

"При цьому окупанти створюють перешкоди саме кораблям, що прямують в українські порти. Загалом за минулу добу через Керченську протоку вони пропустили лише 41 судно в обох напрямках, з яких 8 суден - саме з/до портів України. При цьому останні піддавалися перевірці представниками ФСБ Росії", - йдеться у повідомленні.

Окрім порушення норм міжнародного права, Росія також не зважає на ризик виникнення аварійних ситуацій через збільшення і скупчення суден на якірних стоянках.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-