Україна не відмовиться від права проходити Керченською протокою - Полторак

Україна не відмовиться від права проходити Керченською протокою - Полторак

Відео
Укрінформ
Україна не відмовиться від використання Керченської протоки для проходження військових кораблів, тому що це означатиме повну окупацію Росією Азовського моря.

Про це заявив міністр оборони Степан Полторак в ефірі телеканалу "Прямий".

"Відповідно до Морської конвенції і всіх міжнародних прав військові кораблі взагалі не оглядаються, тут Росія вкотре порушила Морську конвенцію. Ми не порушили жодного пункту жодного договору, ми діяли абсолютно так само, як діяли і попереднього разу. Але ми не відмовимося від нашого права проходити через Керченську протоку і від нашого права бути присутніми в Азовському морі", - наголосив керівник оборонного відомства.

Він підкреслив, що якщо Україна сьогодні відмовиться від проходу через Керченську протоку, це буде означати, що "Росія повністю окупувала (Азовське море - ред.) і ми просто втратимо ще одну територію; ми собі цього дозволити не можемо".

"Коли будемо готові до проведення наступного переходу для проведення ротацій наших підрозділів, ми будемо здійснювати такі самі проходи з виконанням усіх міжнародних норм і прав", - зазначив міністр.

Водночас він заявив, що лише витримка українських моряків, яких захопили у полон військові РФ в акваторії Керченської протоки, врятувала Україну від повномасштабної військової агресії Росії.

"Побувати в стані, в якому були наші моряки, – ви знаєте, це дуже важка історія. Вони герої. Тому що, якби вони відкрили вогонь, я думаю, що навряд чи у нас сьогодні відбувалася би ця передача, і було би все по-іншому. Тому що Російська Федерація чекала і готувала цю провокацію. Тільки завдяки їхній витримці... Тому що з тих перехватів, які ми бачимо, з перемовин, які велись між кораблями ФСБ Росії і Чорноморського флоту та нашими моряками, де вони ображали, де вони нахабно поводилися, де вони, зрештою, застосували зброю, – тільки витримка врятувала ситуацію від широкомасштабної агресії", - зазначив Полторак.

Читайте також: РФ має небезпечну кількість кораблів у Чорному морі, що загрожує НАТО - Порошенко

Як повідомлялося, 25 листопада прикордонні кораблі Російської Федерації вчинили агресивні дії проти українських кораблів, що здійснювали плановий перехід із порту Одеса в порт Маріуполь. Російські військові обстріляли і захопили три українські кораблі в Керченській протоці, а також 24 моряків.

Підконтрольні Росії "суди" в окупованому Криму заарештували на два місяці усіх затриманих українських моряків.

Тепер 21 український військовий перебуває у московському СІЗО "Лефортово", ще троє поранених - також у Москві, в медчастині ізолятора "Матросская тишина".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-