Президент не виключає повномасштабного вторгнення РФ в Україну

Президент не виключає повномасштабного вторгнення РФ в Україну

Укрінформ
Загроза повномасштабного російського вторгнення залишається, адже кількість сил РФ на військових базах біля кордону з Україною наразі зросла втричі.

Про це Президент Петро Порошенко сказав в інтерв’ю українським телеканалам, повідомляє його прес-служба.

Глава держави, серед іншого, навів порівняльні данні про кількість російських військ, які були в Криму, у 2014 році і у 2018 році.

«Яку б позицію ви не взяли... Солдат збільшилося втричі, БТРів – в п’ять разів, артилерії – майже в 10 разів. Літаків, систем залпового вогню, кораблів – мінімум в 5-10 разів», - зауважив він.

Читайте також: Кількість російських танків біля кордону з Україною зросла втричі - Порошенко

Говорячи про інцидент у Керченський протоці, Президент особливо наголосив, що українські кораблі діяли у чіткій відповідності з міжнародним правом та відповідності з двосторонньою угодою про використання Чорного і Азовського морів. Про свої дії вони повідомили заздалегідь, чітко дотримуючись вказівок trafic-контроля Керчі, які наказали їм розміститися в певній зоні акваторії і чекати подальших вказівок щодо черги для проходу каналом Керченської протоки.

Президент зауважив: «Потім ми всі бачили на відео – атака військових кораблів на першому етапі без застосування зброї, але тараном намагання потопити наші кораблі. І коли командувач Військово-Морських Сил, побачивши ці тоді ще провокативні дії чорноморського флоту РФ і прикордонної служб ФСБ Росії, віддав наказ нашим кораблям розвернутися і повертатися в Одесу».

Читайте також: РФ влаштує спектакль із "судового процесу" над українськими моряками - Порошенко

При цьому, додав він, інцидент відбувся у нейтральних водах.

«Кораблі були уражені, були поранені моряки. Відбувся штурм. Наші захищалися і лише захищалися. Бо я впевнений, що метою була провокація для того, щоб ми відкрили вогонь і бажано було б, щоб було когось вбито. І я не виключаю, що після цього сценарій був б подібним до сценарію у 2008 році в Грузії», - додав Порошенко.

Читайте також: Так починалася війна в Грузії: Експерти Atlantic Council про події в Чорному морі

За словами глави держави, згідно інформації, наданої начальником Генерального штабу, Головнокомандувачем Збройних Сил України Віктором Муженком, є чіткі докази, що по нашим кораблям відкрився вогонь і з літаків Російської Федерації.

«І це – повномасштабна військова дія, яка чітко підпадає під міжнародне визначення агресії, яка була визначена конвенціями ООН», - підкреслив Президент.

Глава держави зазначив, що ми маємо «чіткі данні, що це лише початок».

Як повідомлялося, 25 листопада прикордонні кораблі Російської Федерації вчинили агресивні дії проти трьох українських кораблів, які здійснювали плановий перехід з порту Одеса в порт Маріуполь Азовського моря. Після цього спецпризначенці РФ захопили раніше обстріляні українські малі броньовані артилерійські катери «Бердянськ» і «Нікополь», рейдовий буксир «Яни Капу». На них знаходилося 24 моряки. Повідомлялося про шістьох поранених, проте перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко 27 листопада повідомила, що, за уточненими даними, поранено чотирьох українських моряків, один з них у тяжкому стані.

26 листопада 2018 року Верховна Рада України ухвалила Закон "Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" на 30 днів у десяти областях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-