Після псевдовиборів може

Після псевдовиборів може "виплисти" Медведчук зі своїм "Услышьте Донбасс" - Тука

Укрінформ
Вибори, які пройшли на тимчасово окупованих територіях Донбасу за підтримки Росії, свідчать про фактичний вихід РФ з Мінського процесу. Проти організаторів виборів мають бути відкриті кримінальні провадження за підрив державного суверенітету.

Про це в ефірі каналу "112 Україна" заявив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Георгій Тука.

"Це фактично вихід з Мінського процесу, але яка буде реакція інших країн, які беруть участь безпосередньо у цьому процесі, адже там залучена не тільки Росія, мені поки що передбачити важко... Сподіваюся, що тиск буде збільшуватися, введені санкції (проти Росії - ред.) будуть більш ефективними і, найголовніше, буде ефективним контроль щодо дотримання вже введених санкцій", - заявив Тука.

Він наголосив, що організація та проведення "виборів" були проведені з метою легітимізувати окупаційний режим і замінити тих ватажків, які безпосередньо брали участь у військових діях і вбивствах людей, на тих осіб, яких умовно можна віднести до представників інтелігенції. За його думкою, результати псевдовиборів можуть бути визнані в Росії.

"За цим може послідувати теза Медведчука "Услышьте Донбасс", - попередив Тука.

Він наголосив, що стосовно організаторів псевдовиборів має бути порушена низка кримінальних справ за підрив державного суверенітету, посягання на територіальну цілісність. 

Як повідомляв Укрінформ, 7 вересня бойовики на окупованих територіях Донецької та Луганської областей призначили на 11 листопада так звані вибори. Згідно з рішенням "парламентів" терористичних "ЛНР" і "ДНР", будуть вибирати як ватажків, так і "депутатів". 

У МЗС України заявили, що наміри окупаційної адміністрації РФ провести псевдовибори на тимчасово окупованих територіях Донбасу грубо порушують зобов'язання Росії як сторони Мінських домовленостей.

12 вересня спецпредставник Держдепартаменту США щодо України Курт Волкер заявив, що осінні вибори на Донбасі, оголошені проросійськими бойовиками із самопроголошених "ДНР" і "ЛНР", нелегітимні і порушують логіку Мінського процесу. 

Вісім держав-членів ООН 30 жовтня оприлюднили спільну заяву, в якій засудили плани проведення на окупованих Росією територіях сходу України так званих виборів у "Л/ДНР".

31 жовтня постійний представник Франції в ООН Франсуа Делатр наголосив, що Німеччина та Франція рішуче налаштовані підтримати суверенітет і територіальну цілісність України, та закликав сепаратистів і Росію припинити підготовку до так званих виборів.

Голова СБУ Василь Грицак 9 листопада заявив, що майбутнім "переможцям" фейкових виборів на окупованих територіях Донбасу в адміністрації президента РФ вже "намалювали" відсотки "підтримки" населення. Водночас, за даними СБУ, Росія через благодійний фонд перерахувала як мінімум 100 мільйонів рублів на потреби псевдовиборів в ОРДЛО.

Читайте також: Меркель і Макрон: "Вибори" на окупованому Донбасі підривають суверенітет України

За словами Грицака, в "ДНР" також заявили, що на псевдовиборах працюватимуть більше 40 фейкових спостерігачів з 22 країн світу. При цьому в списках так званих спостерігачів - громадяни Франції, Іспанії, Туреччини та Нідерландів, які одночасно є бойовиками або співробітниками органів "ДНР". 

Грицак також попередив, що після повернення окупованих територій Донецької та Луганської областей під контроль української влади буде обов'язково дано оцінку діям організаторів фейкових виборів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-