На Донбасі досі не ідентифікували понад тисячу загиблих — Геращенко

На Донбасі досі не ідентифікували понад тисячу загиблих — Геращенко

Укрінформ
Українська сторона ставиться до питання пошуку зниклих безвісти "без політизації" та завжди передає ідентифіковані тіла рідним як на тимчасово окуповані території, так і до Російської Федерації.

Про це під час прес-конференції в Укрінформі заявила народний депутат України, Уповноважена Президента України з мирного врегулювання конфлікту в Донецькій та Луганській областях Ірина Геращенко.

"Тільки в 2017 році було ідентифіковано 71 особу, 18 тіл загиблих було передано на поки що тимчасово окуповані території. Українська сторона ставиться до питання пошуку та ідентифікації тіл без політизації, як до гуманітарного питання. Якщо ми ідентифікували тіло або його останки, його потрібно передати родині для того, щоб там його поховали і з ним могли попрощатись. Цього року, 7 лютого, тіла двох загиблих ми вже передали країні-агресору. На жаль, подібних речей від РФ ми не бачимо - вони і про своїх людей не дбають, і українців - катують", - зазначила Геращенко.

Читайте також: Росія блокує в Мінську пошук зниклих безвісти — Геращенко

Народний депутат зауважила, що станом на сьогодні Міжнародний Комітет Червоного Хреста має обмежений доступ до окупованих територій, а також за всі ці роки МКЧХ жодного разу не був допущений до тюрем, де утримують українських заручників та політв'язнів.

Вона також уточнила, що, за оцінками МКЧХ, на сьогоднішній день понад тисяча тіл лишаються неідентифікованими.

"Я думаю, що жоден з нас, жодна сторона не зможе усвідомити повні масштаби трагедії, кількість загиблих і зниклих до закінчення цієї війни. Ми не маємо повної інформації з окупованих територій", - додала Геращенко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-