Геращенко: Кремль має вплинути на своїх маріонеток у

Геращенко: Кремль має вплинути на своїх маріонеток у "ДНР" і звільнити Асєєва

Укрінформ
Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко закликала Росію вплинути на своїх маріонеток у так званій ДНР і припинити катування та звільнити журналіста Станіслава Асєєва.

Про це написала перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко на своїй сторінці у Facebook за результатами дводенних переговорів робочих груп ТКГ у Мінську.

“Закликала РФ застосувати свій безумовний вплив на своїх маріонеток, припинити катування журналіста, якого під тиском примушують не “зізнаватися” на російські пропагандистські камери в “шпигунстві”, й негайно звільнити журналіста”, - зазначила парламентарій.

Також Геращенко поінформувала координатора ОБСЄ Тоні Фріша про звернення неурядових організацій і українських ЗМІ до ОБСЄ щодо вимоги відвідати журналіста Асєєва.

Крім того, вона підкреслила, що в Мінську “ретельно обговорили” майбутній візит Фріша в тюрми на окупованих територіях, запланований на початок вересня.

Читайте також: Геращенко впевнена, що бойовики вибили в Асєєва "зізнання"

За її словами, українська сторона наполягає, аби Фріш відвідав усіх українських військових, яких довгі роки незаконно утримують бандформування і які не мають права на телефонний дзвінок родинам, на листи і передачі.

Парламентарій додала, що в українських тюрмах Фріш, як і представники МКЧХ, мають розмови з утримуваними у форматі тет-а-тет, тож Україна наполягає, що й на окупованих територіях координатор ОБСЄ має зустрітися із заручниками без “наглядачів”.

Як повідомив у липні цього року колишній депутат Верховної Ради Єгор Фірсов, однокурсник Асєєва, бойовики “ДНР”, які незаконно утримують журналіста в Донецьку, намагаються представити його "шпигуном" і шантажують можливим затриманням матері. Зокрема, як зазначив Фірсов, терористи нібито знайшли щоденник Асєєва і публікують з нього окремі розділи. За даними політика, мета бойовиків - переконати всіх, що Асєєв не журналіст, а шпигун. Водночас Фірсов повідомив, що справжній щоденник Асєєва знаходиться у нього.

Бойовики хочуть засудити Асєєва за обвинуваченнями у шпигунстві. За так званими місцевими законами “ДНР”, йому загрожує 20 років тюремного ув'язнення або навіть смертна кара, якщо "злочин" був скоєний під час війни.

На початку липня 2018 року Асєєв, за інформацією Фірсова, оголосив голодування.

17 серпня телеканал "Россия-24" показав сюжет, у якому полонений журналіст Станіслав Асєєв нібито підтверджує, що працював на українську розвідку. Бойовики вперше показали Асєєва з моменту затримання.

Усього в Росії і анексованому Криму незаконно утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіст Укрінформу Роман Сущенко, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-