Обмін полоненими: Геращенко заявляє, що бойовики принесли додаткові списки

Обмін полоненими: Геращенко заявляє, що бойовики принесли додаткові списки

Укрінформ
Українська сторона запропонувала 20 грудня провести скайп-конференцію гуманітарної підгрупи ТКГ, аби узгодити остаточні деталі обміну ув'язненими до новорічних і різдвяних свят, оскільки протилежна сторона весь час висуває додаткові вимоги.

Про це повідомила у Facebook член гуманітарної підгрупи Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко.

"Українська сторона запропонувала 20 грудня провести скайп-конференцію, аби нарешті узгодити остаточні деталі", - написала Геращенко.

Вона поінформувала, що під час сьогоднішньої скайп-конференції гуманітарної підгрупи по звільненню заручників і утримуваних осіб Україна підтвердила готовність до звільнення до новорічних і різдвяних свят чи навіть раніше. Разом з тим від представників ОРДЛО 14-15 грудня мінська група отримала додаткові списки з вимогою обов'язково включити цих людей до списків на звільнення. "Це, по суті, вносить серйозну сум'ятицю в визначення дати обміну. І, по суті, веде до зриву процесу", - зауважила Геращенко.

Вона констатувала, що, на жаль, попри визначені заздалегідь принципові питання порядку денного, українська сторона сьогодні так і не отримала відповіді на питання верифікації людей, які категорично відмовляються бути переміщеними на окуповані території, і заявили про це тільки зараз. 

"А ОРДЛО, по суті, наполягає на тому, щоб українська сторона тягла на лінію зіткнення вільних людей. РФ також заявила, що як ми не притягнемо всіх 306 осіб на лінію зіткнення - і вже звільнених, і тих, хто не бажає переміщатися в "русский мир", від кого є відповідні заяви і чиї адвокати відповідно звернулися до нас з вимогою не порушувати права людини, - звільнення не буде", - повідомила  Геращенко.

За її словами, українська сторона очікує в першу чергу від ОБСЄ чітких і однозначних відповідей та позиції щодо неможливості примусу до осіб , які вже є на волі. 

Читайте також: Франція закликає РФ вплинути на бойовиків заради повної "тиші" на Донбасі

"Все це прискорить визначення остаточної дати звільнення заручників. Ми робимо все для хороших новин. Ми рухаємося. Проведена колосальна робота ГПУ, СБУ, мінської групи, наших дипломатів, омбудсмена, і все це повинно дати результат", - резюмувала член гуманітарної підгрупи ТКГ. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-