Бойовики мінують Донбас російськими боєприпасами - українська сторона СЦКК

Бойовики мінують Донбас російськими боєприпасами - українська сторона СЦКК

Укрінформ
Бойовики з ОРДЛО нарощують старі та встановлюють нові мінні загородження, зокрема використовуючи боєприпаси російського виробництва.

Про це йдеться у заяві української сторони Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК), яку наводить у понеділок прес-центр штабу АТО.

"Російсько-окупаційні війська продовжують порушувати Мінські домовленості та норми міжнародного гуманітарного права. Крім збільшення кількості обстрілів позицій ЗС України та мирного населення у районі лінії розмежування, незаконні збройні формування окремих районів Донецької та Луганської областей здійснюють заходи із нарощування старих та встановлення нових мінних загороджень", - йдеться у повідомленні.

Так, за даними СЦКК, у районі проведення АТО помічені касетні боєприпаси російського виробництва (КПОМ-2) з протипіхотними осколковими мінами (ПОМ-2). Нанесене на них маркування чітко вказує, що вони були виготовлені у 1993 році на російському військовому заводі. 

Українська сторона СЦКК зазначає: на території України зазначені міни ніколи не вироблялися та до ЗСУ не постачалися, тому й не могли бути захопленими "трактористами" чи "добуті у шахтах Донбасу". "Тільки звірячою жорстокістю та ненавистю до мирного населення можна пояснити використання бойовиками НЗФ ОРДО та ОРЛО мін, які не піддаються розмінуванню", - йдеться у заяві.

Читайте також: Під Новий рік з полону бойовиків мають звільнити 74 заручники

Повідомляється також, що на сході України до початку російської інтервенції не було жодного арсеналу з мінними або іншими інженерними засобами ЗСУ. Тому можна із впевненістю сказати, що всі міни, які встановлені окупаційно-терористичними військами на сході України, надходили виключно з території Російської Федерації, зауважили в СЦКК.

"Такі дії НЗФ ОРДО та ОРЛО вкотре демонструють стійке небажання дотримуватись Мінських домовленостей, взятих на себе зобов’язань в рамках Тристоронньої контактної групи щодо виконання "шкільного" режиму тиші по всій лінії розмежування сторін та про зацікавленість в подальшому загостренні конфлікту", - йдеться у заяві української сторони СЦКК.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-