Україна у Мінську вимагала розблокувати звільнення заручників

Україна у Мінську вимагала розблокувати звільнення заручників

Укрінформ
На засіданні гуманітарної підгрупи Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання ситуації на Донбасі українська сторона вимагала відкрити контрольний пункт в'їзду-виїзду "Золоте" і розблокувати процес звільнення заручників.

Про це представниця України Ірина Грещенко написала на своїй сторінці у Facebook

"Головними темами гуманітарної підгрупи сьогодні було невідкриття КПВВ "Золоте" й гуманітарна ситуація в Станиці Луганській, яка напряму залежить від безпекової. ...Підсумки гуманітарної підгрупи. Ми закликаємо ОРДЛО негайно припинити штучно блокувати відкриття КПВВ "Золоте", яке готове до роботи з березня 2016 року. Всі штучні препони розцінюємо як свідоме зволікання, направлене на погіршення гуманітарної ситуації на Луганщині", - написала Геращенко.

За її словами, на переговорах також прозвучали вимоги стосовно негайного розблокування процесу звільнення заручників. Геращенко наголосила, що процес верифікації осіб, які не бажають залишатися в ОРДЛО, давно завершився, але 2 місяці від Росії немає відповіді.

Читайте також: Порошенко: Звільнення заручників лишається одним із головних пріоритетів

"Уже давно завершилася верифікація осіб, які ні за які коврижки не бажають переміщатися в ОРДЛО. Верифікація називалася як передумова звільнення, й ми апелюємо до ОБСЄ так само закликати всі сторони негайно розблокувати процес звільнення заручників. Вже 2 місяці ми очікуємо відповіді РФ і контрольованих ними ОРДЛО на цілком конкретну пропозицію передачі 313 осіб на 88 заручників, яких підтвердили ОРДЛО", - написала Геращенко.

Також вона зауважила, що Україна наполягає на тому, щоб більш активну позицію в цьому процесі займав координатор ОБСЄ. 

Крім цього, українська сторона закликала Росію доєднатися до створення тристороннього механізму за участі РФ, МКЧХ і України задля негайного пошуку на окупованих територіях всіх зниклих безвісти та ідентифікації загиблих. Геращенко повідомила, що у четвер в Міністерстві оборони України відбулася велика зустріч з родинами зниклих безвісти, які вимагають активізації пошуку своїх рідних. Також, за її словами, Україна вимагає допустити Міжнародний комітет Червого Хреста для обстеження бранців та надання їм адекватної медичної допомоги.

Геращенко додала, що наступного тижня до окупованого Луганська відбудеться візит  координатора ОБСЄ в гуманітарній групі Тоні Фріша, який проінспектує умови утримання заручників та надання їм медичної допомоги.  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-