Росія хоче міняти полонених українців на амністію

Росія хоче міняти полонених українців на амністію "екс-беркутівцям" - Геращенко

Укрінформ
У полоні бойовиків на Донбасі перебувають 152 українських заручники, їх кількість постійно зростає, а переговори щодо обміну просуваються досить важко.

Про це повідомила у Facebook представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи, перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко за результатами засідання ТКГ у Мінську. 

"Заручники. Україна ще місяць тому заявила про готовність передати 302 злочинці задля звільнення 81 українця, підтверджених ОРДЛО на окупованих територіях. Всього ж в списку СБУ на сьогодні є 152 заручники в ОРДЛО, кількість зростає, бо хапають цивільних за проукраїнські погляди", - написала Геращенко.

За її словами, переговори з обміну заручниками просуваються досить важко, оскільки висувається вимога "амністувати беркутівців та інших персонажів, які не мають жодного стосунку до Донбасу".

"Працюємо, щоб були добрі новини для родин наших заручників, поки що все йде важко, але рухаємося. З вірою. Аби ще інша сторона тримала слово", - зауважила Геращенко.

Вона нагадала, що росіяни і ОРДЛО обіцяли, що до 1 січня звільнять підлітків-”диверсантів”, а діти й досі в СІЗО. "Сьогодні поставили це питання недотримання публічно озвучених обіцянок перед ОБСЄ, й озвучили вимогу негайного звільнення дітей", - зазначила Геращенко.

За її словами, під час засідання ТКГ у Мінську також обговорювались питання необхідності надання нормальних медичних послуг заручникам, бо в усіх хлопців є проблеми зі здоров'ям.

Читайте також: До "ЛНР" везуть із Росії найманців і міномети

Окремою темою на переговорах, за інформацією Геращенко, став пошук зниклих безвісти. "Ми ще раз підтвердили нашу готовність негайно створити механізм за участю України, РФ і ОБСЄ для пошуку зниклих і ексгумації загиблих. Але РФ продовжує поки що пісню "нас там нет" і не погоджується на пошук своїх заблудших потіряшок", - написала вона.

При цьому Геращенко висловила сподівання, що питання обміну заручників все-таки буде розблоковано.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-