Україна в Мінську наполягала на поверненні Дебальцевого під контроль уряду

Україна в Мінську наполягала на поверненні Дебальцевого під контроль уряду

Укрінформ
Українська сторона Тристоронньої контактної групи по Донбасу наполягає на дотриманні "шкільного" перемир'я, звільненні заручників та вирішенні екологічних проблем в ОРДЛО.

Про це повідомила у Facebook прес-секретар представника України в ТКГ, екс-президента України Леоніда Кучми Дарка Оліфер за результатами засідання ТКГ у Мінську в середу, 20 вересня.

"Українська сторона в черговий раз окреслила принципову позицію: вирішення питань безпеки - ключ до імплементації всіх складових Мінських угод. Стійкий режим припинення вогню, у тому числі і дотримання шкільного перемир'я - основне завдання підгрупи з безпеки, робота якої сьогодні відбулася на базі Тристоронньої контактної групи", - написала Оліфер.

Крім того, зазначила вона, у контексті безпеки українська сторона порушила питання про повернення до лінії, встановленої Меморандумом від 19 вересня 2014 року. Відповідно до цього документа, Дебальцеве має перебувати під контролем України; вздовж непідконтрольної Україні частини українсько-російського кордону слід створити зони безпеки, а на півдні Донецької області має бути район, вільний від важкого озброєння та військової техніки - мова йде про населені пункти Кальміуське (колишнє Комсомольське), Кумачове, Новоазовськ, Саханка. Ці домовленості були досягнуті у 2014 - 2015 рр. і їх виконання є обов'язковим для РФ та ОРДЛО, нагадала Оліфер.

За її словами, на політичній підгрупі українські представники відновили вимогу про необхідність скасування указу президента РФ про визнання так званих "документів ОРДЛО" та інших нормативно-правових актів, прийнятих на його виконання; порушили питання повернення під юрисдикцію України захоплених на території ОРДЛО підприємств та державного майна; а також знову порушили питання створення у рамках ТКГ нової робочої підгрупи з питань кордону.

"На засіданні підгрупи з соціальних питань ми закликали до невідкладного вирішення екологічних проблем у ОРДЛО: мова йде про якнайшвидший допуск міжнародної групи експертів для вивчення можливих екологічних та інших наслідків підтоплення шахт у ОРДЛО. Домовленість про такий допуск була досягнута ще минулого року, проте представники ОРДЛО досі не пустили іноземних фахівців на ці підприємства. Водночас, українська сторона забезпечила відповідний допуск експертів на шахти, що знаходяться на підконтрольній Україні частині Донбасу", - зазначила Оліфер.

Читайте також: Порошенко у Радбезі : Яка ще трагедія має статися, щоб ООН ввела миротворців на Донбас?

Прес-секретар Кучми також підкреслила, що у рамках гуманітарної підгрупи українська сторона передала представникам ОРДЛО своє бачення умов звільнення українських заручників. Зі свого боку, Україна готова до компромісу для звільнення наших громадян.

Як повідомляв Укрінформ, 13 вересня відбулася скайп-конференція підгрупи безпеки ТКГ, на якій українська сторона закликала Росію і ОРДЛО дотримуватися прийнятих на себе зобов'язань щодо дотримання режиму тиші.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-