Іловайський котел: Росія умисно тягнула час, щоб зробити вогньові точки - ГПУ

Іловайський котел: Росія умисно тягнула час, щоб зробити вогньові точки - ГПУ

Укрінформ
Задля забезпечення виведення українських військ з оточення під Іловайськом у серпні 2014 року керівник АТО Віктор Муженко 12 разів проводив перемовини з заступником начальника Генштабу ЗС РФ Миколою Богдановським у телефонному режимі.

Про це повідомляє прес-служба ГПУ щодо результатів розслідування Іловайської трагедії.

«Враховуючи критичність ситуації, командуванням сил АТО було визначено основним завданням збереження життя українських воїнів. З цією метою розпочато перемовини між керівником АТО В. Муженком та представниками ГШ ЗС РФ (заступником начальника ГШ ЗС РФ М. Богдановським), а також на рівні керівництва сектору «Б» та підрозділів ЗС РФ, про надання гарантії безпечних гуманітарних коридорів для виходу з оточення військовослужбовців ЗС України та інших військових формувань України», - йдеться у повідомленні.

У ГПУ підкреслили, що упродовж 26-28 серпня 2014 року лише між Муженком і Богдановським відбулося 12 телефонних розмов, за результатами яких російська сторона надала гарантії безпечного виходу українських військових з оточення у небойовому порядку за узгодженими маршрутами.

Читайте також: Іловайська трагедія: загинули 366 воїнів, 429 поранені, 300 — потрапили у полон

Крім того, зазначають у ГПУ, додатковою гарантією безпечного виходу мали стати три захоплені у полон російські десантники, яких було домовлено передати представникам Збройних сил РФ після виходу українських бійців з оточення.

«Водночас слідством достеменно установлено, що у ході перемовин представники ЗС РФ умисно затягували час для облаштування тактично вигідних вогневих позицій за маршрутом руху сил АТО», - наголосили у ГПУ.

За даними розслідування, 29 серпня 2014 року за безпосередньою вказівкою та наказом командування Генерального штабу ЗС РФ російські військовослужбовці впритул розстріляли з важкого озброєння колони українських військових разом із трьома полоненими російськими десантниками.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-