Шмигаль провів перше засідання Штабу підготовки до опалювального сезону

Відео

Під головуванням Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля відбулося перше засідання Штабу з підготовки до осінньо-зимового періоду 2024/25 років.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Урядовий портал.

Як зауважив очільник уряду, штаб створений постановою Кабінету Міністрів для координації усього комплексу підготовчих робіт.

«Наша мета — подолати наслідки російського терору, модернізувати та адаптувати систему паливно-енергетичного комплексу до нових викликів, зробити так, щоб восени та взимку в домівках українців було світло й тепло», - наголосив Шмигаль.

Під час засідання Прем’єр-міністр акцентував на викликах, які стоять перед штабом.

«Перший виклик - це масштаби руйнувань. Знищено або пошкоджено понад 800 об’єктів теплопостачання. Після масованих обстрілів Україна втратила до 8 ГВт енергогенерації. Є втрати також у розподільчих системах. Щоб відновити втрачене, потрібна колосальна сума – близько 1 млрд доларів. Це станом на сьогодні, бо, очевидно, удари триватимуть і сума збитків надалі зростатиме», - зазначив очільник уряду.

Другий виклик, за його словами, - це потреба в нарощенні допомоги від партнерів. Так, у Фонді підтримки енергетики України зібрано понад 410 мільйонів євро.

«Зараз стартує нова програма USAID для української енергетики вартістю 190 млн доларів. Нам потрібно подвоїти зусилля в залученні ресурсів. До енергетичного відновлення України має долучитися весь світ», - підкреслив Шмигаль.

Третій виклик, який озвучив Прем’єр-міністр, - фінансово-економічний стан підприємств енергетики й теплопостачання. Криза взаємних боргів, за його словами, є стримувальним фактором для відбудови та модернізації.

«Потребуємо дієвих механізмів її розв’язання. Водночас найвразливіші верстви населення слід обов’язково захистити. Для цього уряд уже ухвалив кілька важливих рішень», - зазначив Шмигаль.

Читайте також: Україна за опалювальний сезон використала 6,7 мільярда кубів газу з підземних сховищ

Як зауважив глава уряду, до наступного опалювального сезону стоїть надзвичайно складне завдання. Не просто відновити все, що підлягає відновленню. Але й розпочати структурну перебудову системи енергетики й теплопостачання.

«Маємо зробити її невразливою до російського терору й одночасно дієвою та ефективною», - наголосив Прем’єр-міністр.

Окрім того, учасники засідання заслухали інформацію від профільних міністрів та керівників енергетичних підприємств щодо проходження попереднього опалювального сезону й підготовки до наступного.

За підсумками доповідей Прем’єр-міністр дав завдання Міненерго й Мінінфраструктури затвердити графіки ремонтів енергетичних об’єктів та кроків щодо посилення їх захисту до початку опалювального сезону 2024/25 років.

Як повідомляв Укрінформ, уряд створив Штаб підготовки до наступного опалювального сезону, що координуватиме роботи з подолання наслідків російського енергетичного терору.

Фото: Урядовий портал