Половина українських біженців готові повернутися з Європи додому

Половина українських біженців готові повернутися з Європи додому

Опитування
Укрінформ
Лише половина українських біженців у Німеччині, Польщі та Чехії готові повернутися додому, якщо для цього будуть відповідні умови.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології наприкінці квітня поточного року, передає Укрінформ.

Найбільше респондентів готові повернутися, якщо нормально працюватиме критична інфраструктура (34%) та буде безпечно (34%).

26% умовами для повернення назвали вирішене житлове питання, ще стільки ж – завершення повномасштабної війни.

Дещо менше респондентів говорили про можливість знайти роботу (16%) й умови для дітей відвідувати школу/садок (13%).

Більшість опитаних українських біженців (66%) скоріше або повністю задоволені своїми нинішніми умовами проживання у новій країні. З них 28% – повністю задоволені, 38% – скоріше задоволені, решта – незадоволені.

7% стверджують, що вони вже мають громадянство іншої, крім України, держави. Ще 12% подали документи та чекають на рішення. Не подавали й не планують цього робити – 34%.

Водночас майже половина респондентів – 45% – хоч і не подавали документи, але загалом хотіли би отримати громадянство іншої країни.

Соціологи проаналізували відповіді на питання щодо задоволеності життям за кордоном, громадянства та бажаних умов для повернення додому, щоб оцінити, яка частка українських біженців зрештою повернуться на батьківщину.

Фахівці відштовхувалися від того, що повернутися можуть імовірніше люди, які водночас не мали й не подавали документи на громадянство іншої країни, які не повністю задоволені умовами життя в новій країні, висловлюють певні умови для повернення (і не відповідають «планую надовго залишатися»).

«Відповідно до такого підходу рівно половина респондентів (50%) є тими, хто більш імовірно може повернутися в Україну. Проте враховуючи відповіді респондентів на запитання далі щодо інтересу до України, зазначена оцінка скоріше є оптимістичним сценарієм у поточних умовах», – зауважили в інституті.

Так, трохи більш ніж половина опитуваних біженців – 56% – відповіли, що отримують інформацію про Україну. 42% з них користуються для цього українськими джерелами, решта покладаються винятково на закордонні.

34% респондентів прямо заявили, що не цікавляться інформацією про Україну. 11% відповіли, що їм «важко відповісти» (це, зокрема, є формою ухилення від соціально несхвалюваної поведінки).

31% опитуваних скоріше або однозначно голосували би на парламентських виборах в Україні за умови оголошення таких (однозначно – 12%). Ще 33% відповіли «важко сказати напевно, 50 на 50». Решта скоріше або однозначно не голосували би.

Читайте також: 59% українців вважають демократичну систему для країни важливішою, ніж сильного лідера

Як повідомляв Укрінформ, за даними Євростату, статус тимчасового захисту у країнах ЄС станом на кінець березня мали 4,2 млн осіб, які залишили Україну через повномасштабне вторгнення російських військ.

Фото: Голос Америки

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-