СБУ затримала рецидивіста, який шпигував за лініями оборони Харкова

СБУ затримала рецидивіста, який шпигував за лініями оборони Харкова

Укрінформ
Служба безпеки України затримала інформатора РФ, який шпигував за підрозділами Збройних сил України, що обороняють Харків із північного кордону.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресцентр СБУ.

Найбільше агресора цікавили геолокації укріпрайонів з фортифікаційними спорудами та важке озброєння Збройних сил України.

Також ворог хотів дізнатися про місця базування мобільних вогневих груп протиповітряної оборони у прикордонних районах Харківщини.

Для отримання розвідданих загарбники залучили інформатора з кримінальним минулим, який проживав у Вовчанському районі Харківщини.

Він обходив прикордонну місцевість та відслідковував розташування оборонних ліній та вогневих позицій ЗСУ.

Повертаючись додому, фігурант позначав зафіксовані координати на картах Google для підготовки звіту російській спецслужбі.

Розвідінформація була необхідна загарбникам для планування бойових операцій, у тому числі із залученням диверсійно-розвідувальних груп.

Правоохоронці завчасно викрили російського інформатора і покроково задокументували його злочинну діяльність.

Завдяки цьому вдалося убезпечити місця тимчасового базування підрозділів ЗСУ і замаскувати їх переміщення, а потім затримати фігуранта у його помешканні.

Як встановило розслідування, ворожим поплічником виявився 45-річний рецидивіст, який раніше відбував покарання за крадіжки та нанесення тяжких тілесних ушкоджень, які призвели до загибелі потерпілого.

У поле зору російської розвідки колишній в’язень потрапив через прокремлівські погляди, які неодноразово транслював знайомим.

Читайте також: У Кривому Розі затримали інформатора, який зливав дані про ППО ворожому воєнкору

Слідчі СБУ повідомили фігуранту про підозру за ч. 2 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про переміщення, рух або розташування ЗСУ за можливості їх ідентифікації на місцевості).

Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує до 8 років тюрми.

Як повідомляв Укрінформ, СБУ затримала у Київській області місцеву жительку, яка дистанційно передавала росіянам геолокації підрозділів Збройних сил України під час боїв за столицю у березні 2022 року.

Фото: СБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-