Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Фейки щодо системи охорони здоров’я: у Харкові «ледь функціонують» лікарні

Фейки щодо системи охорони здоров’я: у Харкові «ледь функціонують» лікарні

Укрінформ
У 113-му випуску «VoxCheck» аналізує, як ворожі ІПСО намагаються впливати на медичну сферу в Україні

Прифронтові міста потерпають не лише від постійних російських обстрілів, але й від російських фейків. Частиною пропаганди є поширення чуток щодо поточного стану прифронтових міст, де критичність ситуації надмірно перебільшена. Зокрема, це стосується і медичної інфраструктури.

За підтримки проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» «VoxCheck» щотижня аналізує та спростовує наративи щодо системи охорони здоров’я, які поширює російська пропаганда в інформаційному просторі України, Білорусі, Росії.

У мережі поширюють чутки, нібито у Харкові майже немає світла, води та опалення. У магазинах можна здійснити оплату лише готівкою. Всюди черги, банки працюють з перебоями. А лікарні «ледь функціонують».

Скриншот допису https://t.me/ZE_kartel/8541
Скриншот допису

ЯК НАСПРАВДІ?

Харків дійсно регулярно потерпає від російських обстрілів, пошкоджень та руйнувань зазнають, зокрема, об’єкти енергетичної та медичної інфраструктури. Однак це не означає, що місто знищене чи не функціонує. Так, у місті діють планові погодинні відключення світла для підтримання енергетичної системи Харкова. Відключення не стосуються критичної інфраструктури – ці об’єкти забезпечуються електроенергією насамперед. Тож лікарні працюють у штатному режимі. За даними Харківводоканалу, для забезпечення стабільного подавання води проводять постійні ремонтні роботи та відновлення водоводів. Щодо опалення, то наразі, відповідно до температурних показників, дані послуги відключені по всій території України.

Інформація про неможливість оплатити послуги карткою теж неправдива. Наприклад, опція оплати карткою досі доступна у разі замовлення у закладах харчування та супермаркетах онлайн. 

Низка лікарень Харкова справді потребують відновлення, та це не означає, що усі медичні заклади міста «ледь функціонують». За даними Міністерства охорони здоров‘я на 2 лютого, від початку повномасштабної війни на Харківщині повністю відновлені 82 об’єкти медзакладів, ще 122 – відновлені частково. У 2024 році заплановано відновлення 3-х медичних закладів Харкова коштом Фонду ліквідації наслідків збройної агресії.

Джерело https://moz.gov.ua/article/news/u-najbilsh-postrazhdalih-rajonah-harkivschini-vidnovili-ambulatorii-pervinnoi-meddopomogi-: Міністерство охорони здоров’я України
Джерело: Міністерство охорони здоров’я України

Тепер лікарні Харкова відчинені, працюють та надають необхідну допомогу місцевим жителям. Крім того, функціонують також приватні клініки. Перелік доступних закладів є і на «Google Maps».

Доступні лікарні Харкова на 12 квітня. Джерело: «Google Maps»
Доступні лікарні Харкова на 12 квітня. Джерело: «Google Maps»

Цей інформаційний матеріал підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), наданої від імені народу Сполучених Штатів Америки. Відповідальною за зміст цього інформаційного матеріалу, який необов’язково відображає погляди USAID, Уряду Сполучених Штатів Америки, є виключно компанія ТОВ «Делойт Консалтинг» у рамках контракту №72012118C00001.

Автори:

Аліна Тропиніна, молодша аналітикиня «VoxCheck»

«Вокс Україна»

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-